Politică

Guvernul Orban ar mai avea nevoie de 12 voturi pentru învestirea din Parlament

Guvernul Orban ar mai avea nevoie de 12 voturi pentru învestirea din Parlament

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

23.10.2019, 14:42 511

Ludovic Orban se bazează, până acum, pe un număr de 221 de voturi pentru învestitea Guvernului în Parlament, au declarat surse din conducerea PNL, pentru MEDIAFAX. Pentru a fi validat Executivul, sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit, ceea se înseamnă că liberalilor le lipsesc 12 voturi.

În momentul de faţă grupurile PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat au un număr total de 96 de parlamentari. Mihăiţă Găină, fost deputat PSD care a semnat şi votat moţiunea de cenzură pentru demiterea Cabinetului Dăncilă este posibil să se afilieze grupului PNL de la Cameră, au adăugat sursele citate.

Prin urmare, PNL ar putea avea în total 97 de aleşi.

Calculul făcut de liberali precizează 221 de voturi "sigure" pentru Guvern, având în vedere că există parlamentari din partea USR care au probleme de sănătate şi nu pot fi prezenţi.

Potrivit calculelor matematice, ar putea vota 39 de parlamentari USR, 30 de la UDMR, 97 de parlamentari PNL, 24 de parlamentari ALDE şi 18 de la PMP. Totodată, mai există 16 parlamentari din partea minorităţilor care susţin Guvernul, 224 de parlamentari în total.

Pentru ca Guvernul Orban să fie învestit este nevoie de 233 de voturi „pentru”.

Ludovic Orban a avut, marţi şi miercuri, a doua rundă de negocieri cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD. În urma negocierilor, Pro România şi-a exprimat opţiunea de a nu susţine învestitura Guvernului PNL, la votul din Parlament.

AFACERI DE LA ZERO