Politică

Guvernul Ponta înfruntă prima moţiune de cenzură, chiar înainte de europarlamentare

Guvernul Ponta înfruntă prima moţiune de cenzură,...

Autor: Iulian Anghel

13.05.2014, 18:27 346

Conducerea Parlamentului se reuneşte mâine  pentru a stabili calendarul  dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Ponta 3 – prima moţiune pe care premierul Victor Ponta o înfruntă de la venirea la putere, în urmă cu doi ani, ca urmare a căderii guvernului Ungureanu (în urma unei moţiuni de cenzură).

În urmă cu doi ani (27 aprilie) guvernul Ungureanu era demis în urma unei moţiuni de cenzură depuse de PSD şi PNL.

Astăzi PNL a depus o moţiune de cenzură semnată de 231 de parlamentari ai opoziţiei  (PNL, PDL, PPDD şi PMP), în care autorii (liberalii) îşi acuză foştii parteneri de guvernare de corupţie, ipocrizie, atacuri împotriva justiţiei şi de folosirea resurselor bugetare în scop electoral.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL se numeşte  "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" şi se concentrează pe acţiunile premierului Victor Ponta pe care îl acuză de corupţie.

PNL a dorit ca moţiunea să fie discutată înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai pentru a arătat că ”USL nu mai există”, în replica la declaraţiile repetate ale liderilor PSD şi a afişelor electorale ale social-democraţilor potrivit cărora ”USL trăieşte” şi se va reface pe deplin după europarlamentare.

Potrivit regulementelor Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc la 3 zile de la data prezentării. Guvernul cade, dacă moţiunea este votată de majoritatea parlamentarilor. Opoziţia nu are aceste voturi, dar 231 de semnături câte a strâns înseamnă, totuşi, 40% din Parlament, o situaţie vizibil mai echilibrată decât în vremea în care USL nu se scindase, iar guvernul se sprijinea pe voturile a 85% din parlamentari.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO