Politică

IGPR: Este un dosar penal al DIICOT, iar cel în cauză nu face parte din Poliţia Română

IGPR: Este un dosar penal al DIICOT, iar cel în cauză...

Autor: Monica Moanea

14.03.2016, 13:43 161

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române(IGPR) "aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii D.I.I.C.O.T., iar cel în cauză nu face parte din Poliţia Română".

"De fiecare dată când poliţiştii români desfăşoară activităţi operative pe teritoriul altui stat, instituţia informează, prin canalele de cooperare poliţienească, autorităţile din ţările respective", se mai spune în comunicat.

Precizările au fost făcute după ce o publicaţie Tidsskrift for Kriminalret, citată de site-ul TheLocal.dk. în ediţia de luni a scris că un român acţiona la îndemnul autorităţilor române atunci când a furat echipament de la firme daneze

Mai exact, într-un caz rămas necunoscut publicului înainte să fie dezvăluit de publicaţie, un tribunal, Înalta Curte din Est, a stabilit în 2013 că Poliţia Română a ordonat furturi în valoare de patru milioane de coroane (peste 536.200 de euro), cu scopul de a prinde infractoori români.

Procurorul Jan Rechendorff a declarat pentru agenţia Ritzau că este vorba despre "un caz foarte, foarte special", deoarece autorităţile daneze nu au ştiut nimic despre planurile omologilor lor români, ilegale potrivit legii daneze.

Potrivit publicaţiei, bărbatul respectiv a furat trei utilaje folosite în construcţii de la Scantruck, din Skive, în noiembrie 2013, pe care le-a adus în România, unde au fost livrate unor persoane prezentate ca făcând parte din mafia românească.

O lună mai târziu, acelaşi bărbat a furat şase încărcătoare telescopice de la firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg. De această dată, românul şi complicii săi au fost arestaţi la un popas în Germania.

Românul a fost inculpat de autorităţile daneze, însă potrivit publicaţiei tribunalul respectiv l-a achitat pentru că lucra pentru Poliţia Română - în pofida faptului că autorităţile daneze nu au fost informate în legătură cu operaţiunea.

Rechendorff a negat că acest caz ar servi ca o undă verde pentru ca România sau alte ţări să efectueze operaţiuni similare pe teritoriul danez.

"Pot să spun că, în general, ţări străine pot desfăşura operaţiuni în urma unui acord cu poliţia daneză şi după ce primesc instrucţiuni complete de la partea daneză", a declarat el pentru Ritzau.

Potrivit ziarului, autorităţile daneze au solicitat de mult timp Poliţiei Române să returneze echipamentul furat, însă nu au primit încă un răspuns în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO