Politică

Iliescu contabilizeaza greselile PSD, Nastase isi asuma esecul electoral

10.02.2005, 00:00 21



In sedinta PSD de aseara, ce urma sa se stabileasca in principiu care va fi noua formula de conducere a acestui partid, Adrian Nastase si-a asumat, pentru prima data de la alegeri, responsabilitatea esecului electoral, in timp ce Ion Iliescu a contabilizat erorile politice facute de conducerea formatiunii in mandatul lui Adrian Nastase.



Una dintre cauzele pierderii alegerilor de catre PSD, a fost, potrivit lui Iliescu, folosirea parghiilor puterii in interes personal sau pentru favorizarea unor grupuri de interese, ceea ce a permis aplicarea etichetei "partid al coruptilor".



La aceasta s-au adaugat aparitia unor lideri imbogatiti, care au adoptat atitudini si comportamente oligarhice, in jurul carora s-au constituit grupuri de subordonati docili, ceea ce a justificat lansarea etichetei de "baroni centrali si locali", a spus Ion Iliescu aratand ca in acest fel credibilitatea PSD a fost afectata. Iliescu a facut apel la toti membrii partidului acuzati de coruptie sa se retraga din primele randuri ale PSD si sa se puna la dispozitia organelor de cercetare, cei ce au comis fapte penale, ilegalitati, vor da socoteala in fata legii. Ei nu vor avea sprijinul partidului.



Fostul presedinte a remarcat, de asemenea, alte greseli care au dus la pierderea alegerilor. "Marea greseala politica", cum numeste Ion Iliescu, a constat in subordonarea partidului fata de Guvern, in conditiile in care conducerea partidului a fost constituita in mare parte din membri ai Guvernului, multi dintre ei "fara nici o experienta politica si fara vreo activitate in partid". Aceasta eroare a dus la "identitati PSD" ca forta politica si a demonstrat si indepartat multi militanti ai partidului, a apreciat Ion Iliescu. Iliescu face trimitere la inlocuirea Delegatiei Permanente, dupa alegerile locale, cu Biroul Coordonator, for de conducere in care au fost promovati mai multi apropiati ai presedintelui Nastase, fara experienta politica intre care Rovana Plumb, Titus Corlatean, Zamfir Dumitrescu, Ioan Stan.



De altfel, Ion Iliescu critica aceasta structura de conducere "fara autoritate in partid", "improvizata".



Alegerile interne pentru desemnarea candidatilor PSD la alegerile parlamentare sunt, de asemenea, criticate de Iliescu. Ideea este buna, spune el, dar a fost finalizata in mod nefericit. Iliescu a criticat gestionarea proasta a crizei de imagine din campaniile electorale si gestionarea stangace a negocierilor pentru formarea aliantei electorale. Iliescu a denuntat si practica racolarii de catre PSD in timp ce se afla la guvernare a primarilor si functionarilor publici: "o practica nociva, care a adus mai multe ponoase decat foloase partidului".



In timpul dezbaterilor privind preluarea puterii in partid au aparut mai multe documente, intre care unul asumat de 14 filiale din Ardeal si Banat, in care Ion Iliescu era considerat responsabil pentru trecerea PSD in opozitie.



Ieri, Iliescu a comentat pe larg acel document. El a spus ca in PSD nu trebuie sa mai existe "acte arbitrare de guvernare a unor lideri care nu reprezinta pe nimeni", dar care sustin pe unul sau altul dintre cei care compun grupurile de interese din partid. "Se manifesta astfel o viziune corporatista in privinta structurii si actiunii partidului care duce la o functionare asemanatoare domeniilor feudale" avertizeaza Iliescu.



Iliescu spune ca revenirea sa in partid nu doreste sa provoace tensiuni, crize, conflicte, insa, avertizeaza ca acest lucru nu-l va impiedica sa critice "ciocoismul unor lideri, parventismul, atitudinea dispretuitoare, intolerante, comportamentele nedemocratice, coruptia".





"PSD are nevoie de o revolutie orange"



Timp de peste o ora, Adrian Nastase a vorbit despre cauzele care au dus la pierderea alegerilor si cum ar trebui, in viziunea lui, reformat partidul. Pentru prima data de la alegeri, Nastase si-a asumat esecul alegerilor prezidentiale.



"Este greu sa pierzi al doilea tur de scrutin cand l-au castigat pe primul. Este greu sa vezi cum unii colegi se elibereaza de Satana, acuzandu-te pe tine" a spus Nastase. Declaratia lui poate fi citita drept o aluzie la unii lideri ai partidului, care s-au distantat de el dupa scrutinul electoral. Nastase si-a cerut scuze romanilor pe care PSD i-a dezamagit prin guvernarea celor patru ani: "Imi cer scuze poporului roman cu tristetea de a sti cat de putin mai conteaza aceste scuze".



Pentru a depasi starea de criza, PSD are nevoie de "o revolutie orange, considera Nastase".



El a punctat unele schimbari pe care partidul ar trebui sa la faca: sa declare "toleranta zero" fata de coruptie, sa promoveze competente, sa-si uimeasca echipa de conducere. Nastase spune ca partidul ar trebui sa fie mai atent de la cine primeste bani pentru finantarea activitatilor publice.



Dupa o noua runda de intalniri intre conducerea PSD si filiale se conturase aseara urmatoarea formula de conducere: presedinte, presedinte executiv, secretar general si 5-7 vicepresedinti. Biroul executiv nu se pronuntase inca prin vot asupra acestei propuneri.



De asemenea, urma sa stabileasca data congresului si daca alegerile in filiale sa aiba loc inainte sau dupa congres. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO