Politică

Iliescu il relanseaza electoral pe Nastase. Basescu bate tara alaturi de Tariceanu

01.11.2004, 00:00 14

Campania electorala a debutat in forta. Cei mai bine cotati candidati in alegerile prezidentiale - Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor - si-au relasat la sfarsitul saptamanii candidaturile in mijlocul a mii de simpatizanti.
In prezenta presedintelui Ion Iliescu, Adrian Nastase si-a lansat candidatura sambata in Bucuresti dupa care a plecat in turneu in Moldova, acolo unde fusese, in urma cu mai multe zile, si Traian Basescu.
Alianta PNL-PD acuza prezenta presedintelui la astfel de manifestrari, sub motivul ca el isi incalca, astfel, echidistanta politica ceruta de Constitutie.
Nu este o acuzatie noua, de aceea, in discursul sau, in fata simpatizantilor PSD, stransi in Sala Polivalente din Bucuresti, Ion Iliescu s-a explicat chiar de la inceput. El a spus ca nu este prezent la intalnire in calitatea sa de sef al statului, ci in aceea de "cetatean care isi exercita dreptul sau fundamental de a alege si de a fi ales, garantat de Constitutia Romaniei".
Ion Iliescu candideaza, ca independet, pe listele PSD, la Senat. Este inscris pe prima pozitie a listei PSD+PUR pentru aceasta camera legislativa, la Bucuresti. A mai spus, in discursul sau, ca este prezent la reuniune in aceasta calitate: "Voi participa la aceste alegeri pe listele Uniunii PSD+PUR, fara ca acest lucru sa impieteze asupra mandatului meu de sef al statului".
Alianta i-a cerut ieri presedintelui explicatii suplimentare. Alianta spune ca, fara a-i contesta presedintelui dreptul individual prevazut de Constitutie, ii cere sa spuna cine ii indeplinea atributiile de presedinte "in perioada in care, domnia sa, ca simplu cetatean, se afla la evenimentul electoral al partiduli de guvernamant". Alianta mai spune ca, potrivit Constitutiei, atunci cand seful statului nu-si poate exercita mandatul, ele este inlocuit de presedintele Senatului. Cum acest lucru nu a fost anuntat public PNL-PD ii cer presedintelui explicatii suplimentare.



Nastae la Bucuresti si Suceava...
O data lamurita, din punctul sau de vedere, prezenta la o reuniune de partid, Ion Iliescu a avut sambata un discurs electoral favorabil PSD si foarte critic la adresa PNL-PD.
Ion Iliescu a calificat guvernarea de centru-dreapta dintre 1997-2000 drept o "aventura" ce nu trebuie sa se repete. "Continuam un proiect care s-a dovedit corect si benefic pentru Romania, cu toate succesele, dar si greutatile si neimplinirile lui sau ne lasam tentati de o noua aventura ca aceea din perioada 1996-2000"?, a spus presedintele.
Ion Iliescu nu a avut un discurs general, ci a intrat in fondul dezbaterilor. A criticat programul de guvernare propus de PNL-PD, insistand, cu precadere asupra intentei Aliante de a introduce cota unica de impozitate, de 16%.
Presedintele a spus ca, prin aceasta masura, cei mai multi dintre romani vor avea de pierdut si nu de castigat - pensionarii si cei defavorizati putand chiar sa fie, in opinia presedintelui, "penalizati". Vor castiga, in primul rand, bogatii, spune presedintele: "Iata de cine se preocupa, de soarta cui se ocupa aceasta alianta!"
Presedintele, care nu a fost niciodata un fan al cotei unice de impozitare - s-a opus si in 2003 cand o astfel de masura era avuta in vedere de guvernul Nastase - a spus ca intentia PNL-PD este antisociala, lasa povara fiscala pe umerii celor necajiti si creaza dificultati pentru bugetul de stat care, in lipsa resurselor, nu-i mai poate ajuta pe cei saraci.
Presedintele s-a declarat de partea PSD si PUR in competitia electorala, ocazie cu care a avut un mesaj pentru oamenii din partidul in furntea caruia a anuntat ca se va intoarce dupa expirarea mandatului prezidential. "Coruptii, veleitarii demagogii, fipturistii, arivistii, nu au ce cauta in mijlocul nostru. (...) Nu am de gand sa ma compromit prin asociere cu oameni necinstiti", a spus Ion Iliescu.
Ion Iliescu si-a facut public sprijinul pentru candidatul social-democrat la presedintie, Adrian Nastase: "Il sustin din toata inima, sunt convins ca va castiga". El i-a facut un portret pozitiv lui Adrian Nastase, cu care a amintit ca lucreaza de 15 ani.
Adrian Nastase a atacat, la randul sau Alianta, a vorbit despre "riscurile intoarcerii celorlalti la putere". Sunt, in discursul sau, mai multe referiri la subiectul fostei guvernari, context in care Adrian Nastase se refera la fosta CDR la o guvernare a PNL si PD. "Asa cum, in timp ce noi a avut cea mai buna guvernare, iar PNL-PD, cea mai proasta guvernare, noi vom asigura o integrare buna (in Uniunea European - n.n.), iar ei nu ar face decat o integrare proasta".
Despre Traian Basescu liderul PSD a spus ca nu este bun de presedinte pentru ca "provoaca numai calamitati": "De la rasturnarea guvernului Ciorbea, la pacalirea lui Theodor Stolojan sau la atacarea Frantei sau a Germaniei, Basescu a excelat intr-un singur lucru: provocarea de calamitati".
Dupa lansarea de la Bucuresti, Nastase a luat drumul Moldovei. In discursul de la Bucuresti explicase de ce merge prin tara: "Arogant cum ma stiti, credeam ca le cunosc pe toate. Ma uitam la rezultatele noastre de pe hartie, din rapoarte, din evaluarile extere si nu intelegeam, uneori, de ce, totusi, inca nu se traieste mai bine in Romania". Nastase a spus ca nu a aflat raspunsul in birou si atunci s-a decis sa mearga intre oameni: "Am reusit sa devin un critic mult mai onest, in felul acesta, al propriei mele activitati".



... Basescu la Constanta si Medgidia
Traian Basescu a ales Constanta pentru a-si relansa candidatura la alegerile prezidentiale. Sambata seara, insotit de intreg staff-ul Aliantei Basescu a participat la doua mitinguri electorale, la Constanta si Medgidia.
Basescu a spus ca va fi un presedinte care va conduce tara "cu o mana forte si cu Constitutia tarii in mana". In parcul primariei din Constanta, Basescu a fost asteptat de mii de sustinatori.
Ca si contracandidatul sau, Adrian Nastase, Basescu merge prin tara insotit de sotia sa si face trimitere, in discursurile sale, la valorile familiei: "Sunt un om care a crescut si s-a format intr-o familie de militari. Sunt realizat profesional si am o familie de care sunt mandru, o sotie frumoasa, doua fete, una avocat, cealalta economist si vreau sa stiti ca nu voi uita niciodata pamantul pe care m-am nascut".
Basescu a declarat ca va fi "un presedinte  puternic, drept si un dusman neimpacat al coruptiei". Tinta criticilor candidatului Aliantei a fost PSD: "Urmele a ceea ce s-a intamplat pana in 1989 inca mai exista. Democratia e cu totul altfel decat o arata Ion Iliescu si oamenii lui".
Traian Basescu a abordat si tema politicii externe a Romaniei - un subiect care a fost saptamana trecuta prilej de dispute aprige. Imediat dupa vizita premierului francez, Jean-Pierre Raffarin, la Bucuresti, Basescu declarase ca a fost o vizita electorala si acuzase guvernul ca acorda contracte fara licitatie diferitelor tari, in schimbul vizitelor liderilor europeni in Romania. PSD l-a acuzat ca atunci este antieuropean si ca pericliteaza relatiile externe ale Romaniei.
Basescu a spus la Constanta: "In politica externa, vom fi puternici atunci cand ne vom face treaba la noi acasa si cand nu vom face politica cu masti care spun ca au grija de popor si in acelasi timp fura. Voi fi la fel de demn ca presedinte cum am fost ca si comandant pe puntea navei. Nu va mai fi loc pentru hoti si pentru nedreptate".
Basescu a avut un atac direct si la adresa lui Adrian Nastase. Candidatul Aliantei a afirmat ca, prin disputa dura in care a intrat cu Nastase saptamana trecuta, l-ar fi ajutat pe acesta sa-si arate adevarata fata: "Nastase a promis ca va vorbi frumos si ca nu va mai invita natiunea sa ii numere ouale, ca nu va mai spune mitocan sau iepuras, el, vanatorul. Va asigur ca nu ma intereseaza o disputa la acest nivel, dar stiam ca, daca il provoc, nu are suficienta minte ca sa se abtina. Am tras masca elegantei de pe vulgarul Nastase".
La Megidia, Traian Basescu i-a indemnat pe cei prezenti in Piata 1 Mai a orasului sa fie solidari cu el: "Tara intreaga sa fie la fel de solidara cu mine cum sunt bucurestenii dupa un mandat. Avem obiective si interese comune".
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a lansat, si el sambata, la Sala Palatului, candidatura la Presedintie intr-o manifestare in care au fost prezentati si candidatii partidului la alegerile parlamentare. Tudor a lansat critici virulente la adresa contracandidatilor si a formatiunilor lori PSD si Alianta.
Liderul PRM candideaza si pentru Parlament, este pe prima pozitie pe lista pentru Senat in Bucuresti. Printre candidatii la Senat mai apar pe liste Gheorghe Funar, Ilie Ilascu, Radu Ciuceanu sau George Pruteanu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO