Politică

In cazul Seres, Comisia juridica a Senatului cere anchetarea lui Stolojan, Seculici si Videanu

26.08.2008, 19:44 16

Comisia juridica a Senatului, condusa de senatorul liberal Norica Nicolai, precizeaza in raportul "Electrica Muntenia Sud", vizandu-l pe fostul ministru al economiei Codrut Seres ca cercetarea penala trebuie extinsa "la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate", dand exemplu pe liderii PD-L Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan.
Videanu si Seculici au fost membri ai Guvernului in perioada 2005-2006, cand fostul ministru al economiei Seres a fost urmarit de procurori in ancheta ce viza dosarul privatizarilor din energie. In aceeasi perioada, Stolojan era consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu.
Plenul Senatului urmeaza sa se pronunte astazi asupra cererii procurorului general Codruta Kovesi privind urmarirea penala a lui Seres (PC) si a ministrului muncii Paul Pacuraru (PNL). In urma cu doua saptamani, deputatii au respins o solicitare similara in cazurile deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, acuzati de coruptie.
Raportul Comisiei juridice a Senatului precizeaza ca, "tinand seama de complexitatea cauzei in care este implicat Codrut Seres, precum si de gravitatea consecintelor, astfel cum sunt prezentate de organele de ancheta, se apreciaza ca cercetarea penala trebuie continuata". "Mai mult, s-a apreciat nu doar ca cercetarea penala trebuie sa continue, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate", se arata in raportul Comisiei juridice.
Senatorii juristi dau, "cu titlu de exemplu, cazul fostilor ministri de stat Adriean Videanu (si in calitate de primar general al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, dar si al altor persoane din apropierea Guvernului si a presedintelui Romaniei", situatii ce rezulta, potrivit raportului, din interceptarile analizate.
"Singura mea legatura cu Electrica Muntenia Sud este ca platesc factura de energie electrica de la mine de acasa la aceasta companie", a spus ieri Adriean Videanu dupa publicarea raportului. "Nu vreau sa comentez in niciun fel, cata vreme este vorba doar de informatii aparute in presa. Comisia ar trebui sa imi trimita o informare oficiala privind pozitia adoptata", a spus Gheorghe Seculici, care, in 2005, i-a urmat lui Videanu in functia de ministru de stat.
Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a spus ieri ca, in calitate de consilier prezidential, a avut convorbiri cu ministrul Codrut Seres si nu are nicio retinere sa raspunda la eventuale intrebari ale Comisiei juridice sau ale celor care se ocupa de ancheta in acest caz. El a spus ca includerea numelor reprezentantilor PD-L in raport are o tenta politica si ca se mira ca in raportul Comisiei juridice a Senatului nu figureaza intreaga conducere a PD-L. "Asta arata inca o data ce inseamna sa duci astfel de dosare in Parlament. Am iesit iarasi din normal. Imunitatea parlamentarilor trebuie limitata strict la declaratii politice", a spus Stolojan.
PD-L a anuntat ieri ca va vota, la vedere, pentru inceperea urmaririi penale in cazurile Seres si Pacuraru, in vreme ce liderul PSD Mircea Geoana a spus ca parlamentarii sai vor vota in functie de "lectura individuala" in cazurile Pacuraru si Seres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO