Politică

In politica externa, Basescu merge pe mana SUA

04.11.2004, 00:00 21

Atata vreme cat Uniunea Europeana nu vorbeste pe o singura voce in materie de politica externa, Romania  - condusa de un eventual guvern PNL-PD - isi va coordona deciziile, in aceasta privinta, cu Statele Unite. Intre cee doua parti exista un parteneriat strategic, din 1998, si el va fi intarit, a declarat ieri Traian Basescu.
Basescu - candidat la presedintie din partea PNL-PD - a prezenat ieri membrilor Camerei de Comert Americane in Romania (CamAm) o parte dintre masurile pe care guvernul Aliantei le va lua, in eventualitatea in care va castiga alegerile.
Facand trimitere la divizarile care au macinat Occidentul din cauza razboiului din Irak, Basescu a declarat ca nimeni nu poate cere Romaniei sa aleaga intre Franta si Germania sau Italia si Spania, pe de o parte, si Statele Unite pe de alta. Cand Europa va vorbi pe o singura voce, atunci si Romania isi va coordona deciziile in materie de politica externa cu statele UE, a spus Basescu.
Asta nu inseamna ca Alianta nu va continua pregatirile pentru integrarea in Uniunea Europeana - acestea vor fi accelerate, pentru ca, daca SUA ne acorda securitate, UE ne acorda stabilitate, a spus copresedintele Aliantei.
Basescu a spus ca este convins ca, indiferent de cine va veni la Casa Alba, parteneiatul strategic cu SUA va fi intari: "Parteneriatul strategic cu  Statele Unite - ca relatie bilaterala - este unul dintre cele mai de pret castiguri ale Romaniei", a declarat Basescu. El a spus ca, daca Bush este declarat castigator, parteneriatul va continua "110%", iar cu Kerry, el va continua "100%".
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu (premier desemnat al PNL-PD) care au raspuns intrebarilor investitorilor americani au spus ca, daca Alianta vine a putere, lucrurile nu se vor schimba cu 180 de grade, dar vor exista actiuni punctuale pentru imbunatatirea mediului de afaceri. Tariceanu a propus crearea unor grupuri mixte de lucru pentru ca, daca Alianta va castiga, sa fie promovat repede un pachet legislativ care sa imbunatateasca mediul de afaceri.
Basescu si Tariceanu au spus ca un guvern al Aliantei ii va trata pe toti investitorii la fel, indiferent daca sunt romani sau straini. Ei au reiterat ca, sub o administratie liberalo-pedista, evaziunea fiscala va fi asociata cu crima, si nu vor mai fi acordate societatilor comerciale reesalonari sau scutiri de la plata obligatiilor catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale.
Liderii Aliantei si-au explicat planul de reducere a fiscalitatii  - o cota unica de 16% - si au spus ca acesta, coroborat cu inasprirea pedepselor pentru evazionisti, va aduce la suprafata economia subterana.
Basescu a declarat, dupa intalnire, ca, daca Alianta va ajunge la guvernare, va verifica contractele acordate fara licitatie - s-a referit la contractul cu Bechtel pentru constructia autostrazii Transilvania, cu EADS pentru intarirea controlului la frontiere si cel cu Vinci pentru un tronson de autostrada pe Valea Prahovei. El a spus ca, daca in aceste contracte vor fi gasite neregului - cum ar fi un pret mai mare platit de partea romana pentru diferite componente - vor fi luate masuri care ar putea merge pana la anularea acelor intelegeri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO