Klaus Iohannis, candidatul care, conform sondajelor, a devenit noul preşedinte al României, a reuşit ca, în mai puţin de un an, să treacă de la statutul de primar de municipiu la cel de preşedinte ales de peste 6,2 milioane de alegători. Cine este Klaus Iohannis şi ce rezultate a avut în cele trei mandate de la primăria Sibiului?
Absolvent al Facultatăţiii de Fizică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca Klaus Iohannis, 55 de ani, a intrat în politică în anul 1990, ca membru al Forumului Democrat al Germanilor din România. Anterior a lucrat, timp de 17 ani, în învăţământ.
În perioada 1983- 1997 a fost profesor de fizică la şcoli generale şi licee din Sibiu, iar din 1997 până în 2000 a lucrat la Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu, unde ultima funcţie deţinută a fost aceea de inspector general. În 2013 a fost ales prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, iar începând cu anul acesta a fost numit preşedintele PNL.
Din anul 2000 şi până în prezent, el a fost primarul municipiului Sibiu. Judeţul Sibiu este unul dintre cele mai bogate din regiunea “Centru” din care face parte, astfel că a înregistrat o valoare a indicatorului PIB per capita de 7.563 de euro anul trecut, cu 16% peste media regiunii Centru şi cu 11% peste media înregistrată la nivel naţional, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză.
Salariul mediu net din Sibiu a fost în luna august a acestui an de 1.729 de lei net pe lună, cu aproape 3% mai mare decât media la nivel naţional.
Cel mai mare angajator din Sibiu, o firmă austriacă
Cu o populaţie stabilă de 397.322 de persoane înregistrate la recensământul din 2011, Sibiul a pierdut circa 25.000 de locuitori în perioada 2002- 2011, în contextul în care judeţe cu o populaţie similară, cum sunt Vaslui sau Teleorman, au rămas cu până la 60.000 de locuitori mai puţini în ultimul deceniu.
De mandatele lui Iohannis la primăria Sibiului se leagă performanţa oraşului din anul 2007, când a devenit Capitala Culturală Europeană, fiind primul oraş din estul Europei care a primit acest titlu, potrivit datelor primăriei.
Cea mai mare companie din Sibiu după valoarea cifrei de afaceri este compania de stat Romgaz (cu afaceri de 3,8 mld. lei în 2013), iar cea mai mare companie privată înregistrată în judeţ este Continental, cu afaceri de 2,2 mld. lei anul trecut. Din rândul companiilor antrerenoriale, Polisano, care activează în industria medicamentelor, este cea mai mare, iar fondatorul acesteia – Ilie Vonica- a murit în urmă cu câteva luni.
Deşi a atras investiţii străine din zona industriei de componente auto şi din cea a centrelor de servicii, cel mai mare angajator din Sibiu a fost anul trecut compania de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară austiacă Trenkwalder, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii. Pe următoarele locuri în topul marilor angajatori s-au aflat producătorii de componente auto Continental, Takata şi Kromberg& Schubert.
Iohannis s-a născut în Sibiu şi vorbeşte fluent limbile germană şi engleză. Este căsătorit cu Carmen Iohannis, care lucrează ca profesoară la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Anul acesta, el a fost candidat din partea Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale şi, potrivit sondajelor, a ieşit câştigător la turul al doilea al alegerilor.