• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Politică

Judecător din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, pensionat. Cine semnează motivarea

Judecător din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, pensionat. Cine semnează motivarea

Autor: Andreea Smerea

01.06.2019, 14:02 994

Luciana Mera, judecătorul care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, este pensionată începând de sâmbătă, 1 iunie, ceea ce înseamnă că magistratul nu va semna motivarea deciziei din 27 mai din dosarul angajărilor de la DGASPC Teleorman.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de eliberare din funcţia de judecător la instanţa supremă a Lucianei Mera, magistratul care a făcut parte din completul care l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Astfel, începând de sâmbătă, 1 iunie, Luciana Mera s-a pensionat.

Luciana Mera a făcut parte din completul care l-a condamnat, la pe 27 mai, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă magistratul nu va mai putea semna motivarea deciziei de condamnare, în contextul pensionării sale.

Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi avocat în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, a explicat, pentru MEDIAFAX, că în Codul de Procedură Penală este prevăzută o soluţie pentru o astfel de situaţie.

„Este prevăzută această situaţie în CPP (Codul de Procedură Penală -n.r.) şi în regulament şi anume, dacă a ieşit la pensie judecătorul, se motivează ca de obicei - motivează cine motivează - şi semnează preşedintele instanţei în locul doamnei Mera. Va fi exact situaţia care a fost şi la celălalt dosar. Exact aceeaşi. Acolo noi am făcut o cale extrordinară de atac, exact pe motivul ăsta şi s-a respins. Există ceva în legislaţia noastră care permite lucrul ăsta. E partea a doua dacă este corect sau nu, dar asta contează mai puţin”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Toni Neacşu.

Concret, în articolul 406 din Noul Cod de Procedură Penală, se arată că hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare şi trebuie semnată de toţi membrii completului şi de grefier.

„În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei. Când împiedicarea îl priveşte pe grefier, hotărârea se semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea”, se arată în alineatul 4 al articolului menţionat.

Liviu Dragnea s-a mai aflat însă într-o astfel de situaţie. Motivarea condamnării la pedeapsa de doi ani cu suspendare din 2016 în dosarul referendumului nu a fost semnată de toţi membrii completului, deoarece unul dintre judecători, la acea vreme Livia Stanciu, s-a pensionat şi a fost numită judecător la Curtea Constituţională.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost încarcerat, luni, la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Prin această decizie, completul, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida, a decis menţinerea deciziei de condamnare de la instanţa de fond, Liviu Dragnea fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380