Politică

Lazăr Comănescu, în prezent consilier prezidenţial, din nou la MAE, după mandatul din 2008

 Lazăr Comănescu, în prezent consilier prezidenţial,...

Autor: Departamentul Politic

15.11.2015, 15:33 490

Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, în 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică.

A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 - 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale - Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer.

Este autor de cursuri şi manuale universitare printre care "Economia Mondială", "Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale" şi "Dicţionar de relaţii economice internaţionale". S-a remarcat de asemenea şi prin materiale publicate în numeroase reviste româneşti şi străine.

În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale.

În perioada 1982 - 1990, a fost lector universitar la catedra de relaţii economice internaţionale, Academia de Studii Economice, Bucureşti.

După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană - Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune.

În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 - 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2008.

Lazăr Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.

Din 2009, Comănescu a fost ambasadorul României în Germania, post în care s-a aflat până la sfârşitul anului 2012, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare din funcţie.

El a fost numit apoi consilier prezidenţial pe probleme de politică externă.

În septembrie 2015, consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu declara, pentru MEDIAFAX, cu privire la intenţia Ungariei de a ridica un gard metalic la frontiera cu România împotriva imingranţilor, că astfel de abordări nu sunt "în linie" cu realităţile actuale, istoria dovedind ineficienţa unor astfel de măsuri.

"Într-o lume a globalizării, a crede că se pot rezolva probleme construind garduri de separare nu mi se pare că este o abordare care este în linie cu realităţile actuale şi viitoare. În istorie s-au mai construit ziduri şi acele ziduri nu au dus la ceea ce credeau cei care au fost autorii lor", a spus atunci Comănescu.

El a făcut referire la acel moment şi la sancţiunile invocate de Germania, în contextul discuţiilor privind cotele de refugiaţi.

Comănescu spunea că obiectivele Uniunii Europene nu pot fi realizate dacă state membre "pun presiuni sau impun sancţiuni", considerând "surprinzătoare" declaraţiile oficialilor germani cu privire la sancţionarea ţărilor care se opun cotelor obligatorii.

"Asemenea idei sunt surprinzătoare, pentru că vin de la politicieni de înalt nivel şi care cunosc foarte bine cum funcţionează Uniunea Europeană. Statele membre participă la activităţile Uniunii Europene în conformitate cu reglementările comunitare, în conformitate cu prevederile tratelelor europene şi eu nu cred că recurgerea la presiuni sau la sancţiuni, atunci când ne aflăm într-un proces efectiv de negociere pentru a ajunge la o soluţie care să fie agreabilă tuturor membrilor UE, poate să dea rezultatele scontate", declara atunci Lazăr Comănescu, şeful Departamentului de Politică Externă de la Palatul Cotroceni, întrebat despre afirmaţiile ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit căruia Germania este favorabilă sancţionării prin reducerea fondurilor structurale a ţărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaţilor.

Comănescu preciza că astfel de afirmaţii nu sunt "nici în litera şi nici în spiritul reglementărilor comunitare".

"Este vorba de discuţii, de negocieri, pentru a găsi cele mai adecvate modalităţi de răspuns, într-un spirit autentic de solidaritate în interiorul Uniunii Europene, dar şi faţă de oamenii care sunt confruntaţi cu asemenea probleme, cum este cazul acestor refugiaţi", adăuga acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO