Politică

Listele PSD+PUR, substantial diferite de ceea ce au stabilit alegerile interne

13.10.2004, 00:00 45

Listele de candidati pentru Parlament ale Uniunii Nationale PSD+PUR, date ieri publicitatii, sunt schimbate substantial in comparatie cu modul in care se prezentau dupa alegerile preliminare organizate in partidul de guvernamant. Exceptii au facut listele din filialele Bacau, Constanta, Vrancea, conduse de lideri locali cu influenta in partid, care au semnata ca nu accepta interventiile de la centru.
Inaintea publicarii numelor de candidati, presedintele Ion Iliescu a afirmat ca a fost informat in legatura cu listele electorale ale PSD.
Primele locuri eligibile sunt acum ocupate, in mai multe judete, de lideri ai PSD care nu au candidat la alegerile interne sau nu au avut sustinerea necesara pentru o pozitie eligibila, sau de candidati ai PUR, plasati pe liste de catre conducerea centrala. Venirea "pe sus" a acestor candidati i-a plasat pe cei calificati pe primele locuri la alegerile preliminare, pe pozitii neeligibile sau, in unele  cazuri, incerte din punctul de vedere al eligibilitatii.
Este cazul listelor de la Bihor, Brasov, Maramures, Prahova,  Arges, Bucuresti, Gorj, dar si in alte judete, in care membrii PSD care se calificasera pe primele pozitii pe liste au fost "detronati" de noii numiti. In unele cazuri, primul loc a revenit oamenilor din filiale. Este situatia de la Brasov, unde actualul deputat Constantin Nita a ramas cap de lista la Camera Deputatilor insa, urmatoarele doua sunt ocupate de purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean si un candidat al PUR. Aceeasi este situatia si la Gorj. Lista la Camera Deputatilor este deschisa de Victor Ponta, la fel ca dupa alegerile preliminare, insa, pe urmatoarea pozite a fost plasat de catre conducerea centrala senatorul Romeo Hanganu, care a demisionat recent din PD. Exemplele pot continua.
Cel mai relevant pare exemplul de la Bucuresti. La Camera Deputatilor, lista este deschisa de presedintele PSD Adrian Nastase, urmat de Dan Ioan Popescu. Pe lista au fost plasati pe urmatoarele trei pozitii Daniela Popa - un candidat al PUR care astfel se intoarce in PSD dupa ce in 1997 parasea partidul impreuna cu Theodor Melescanu - Mircea Ursache, presedintele filialei PSD Bucuresti, si Zamfir Dumitrescu, presedintele Uniunii Nationale a Artistilor Plastici. Numirea lor "a trimis" pe locuri neeligibile alti candidati ai PSD.
La Senat, lista a suferit de asemenea modificari. Pe pozitia a doua, dupa actualul presedinte Ion Iliescu, se regaseste presedintele PUR, Dan Voiculescu - pentru prima data pe punctul de a intra in Parlament. Astfel, Sorin Oprescu, calificat primul in urma alegerilor interne ajunge pe locul trei, urmat de consilierul prezidential, Corina Cretu.
In alte judete, primele locuri sunt ocupate de oameni trimisi de la centru, spre dezavantajul celor din filiale. La Tulcea, la Camera Deputatilor, a fost trimis pe primul loc ministrul Bogdan Niculescu-Duvaz, acesta fiind probabil singurul loc eligibil. La Alba, la Senat, o situatie similara. In filiala Arges, lista de la Camera Deputatilor este deschisa de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Pe listele PSD se regasesc, de asemenea, pe locuri eligibile fosti sau actuali consilieri si apropiati presedintelui Ion Iliescu. Este vorba despre Corina Cretu, Dan Iosif (prezenta lui este o surpriza), Octavian Stireanu, Rodica Stanoiu, Ioan Talpes, Serban Nicolae. Cap de lista la Calarasi, la Senat,  este Doru Ioan Taracile, desi au existat controverse in jurul promovarii sale. Exceptie fac Hildegard Puwak si Alexandru Mironov, fara sanse de a intra in Parlament.
Intre viitorii parlamentari ai partidului sunt oameni ai noului val in PSD, titrati politic sau promovati in Guvern in mandatului lui Adrian Nastase. Astfel, noii ministri precum Marian Sanuta, Cristian Diaconescu, Petre Daea, Eugen Bejinariu, Ovidiu Branzan, cei promovati in vara in conducerea partidului, precum Rovana Plumb, Ion Stan, Ilie Sarbu, se regasesc pe locuri eligibile. Situatia este aceeasi si pentru consilierul pe probleme de imagine, Dorina Mihailescu.
Intre candidatii PSD se regaseste, la Hunedoara, numele Ioan Rus. Insa, deputatul de Hunedoara, Ioan Timis afirma ca este o simpla coincidenta de nume cu actualul senator, fostul ministru al internelor si fostul lider al filialei Alba. Loc pe liste au, de asemenea, doi fosti jurnalisti: Sergiu Andon si Anne-Marie Juganaru. O surpriza este prezenta revolutionarului Claudiu Iordache, pe cap de lista la Senat, la Timis.
Situatia este diferita in ceea ce-i priveste pe unii dintre parlamentarii cu state vechi ai PSD, care sunt in postura de a pune punct, cel putin temporar, carierei parlamentare. Este vorba despre Viorica Afrasinei, Platica Vidovici, parlamentari din anii '90, Gheorghi Prisecara, senatorul de Suceava, aflat acum pe pozitia patru, Nicolae Sersea.
Sanctionati au fost si senatorii sau deputatii care au intrat in PSD in urma demisiilor din alte formatiuni. Este cazul fostilor membri ai PD, Alexandru Sassu, Sorin Vornicu, Viorel Pana, a parlamentarilor care au venit de la PUR in momentul in care acest partid a rupt intelegearea cu PSD anul trecut. De pilda, senatorul Ioan Pop de Popa este pe ultima pozitie, neeligibila, la Bucuresti, la Senat. Acelasi statut l-au avut cei proveniti din PSDR, partid care a fuzionat cu PSD. Fosti ministri, Georgiu Gingaras, Smaranda Dobrescu, Serban Valeca, au ramas in afara listelor.
Societatea civila, mai exact "Coalitia pentru un Parlament curat" precizeaza ca a trimis recent PSD o lista cu mai multi candidati asupra carora exista obictii. Se solicita PSD retragerea de pe lista a candidatilor contestati. Ieri, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor (de altfel, singurul lider al PSD disponibil pentru o convorbire telefonica) a afirmat ca nu stie nimic de acest lucru si ca el a aflat duin presa de aceasta idee. 



"O nedreptate"
Liderul Tineretului Social Democrat (TSD), Victor Ponta, a declarat,  ieri, ca repozitionarile unor tineri din partid din "zona eligibila" in "zona neeligibila" este o "nedreptate".  Ponta sustine ca unii tineri care la alegerile preliminare erau in "zona eligibila" au fost coborati in "zona neeligibila", dupa ce a fost incheiata alianta cu PUR. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO