Politică

Lovitură de teatru: Preşedintele Klaus Iohannis respinge propunerea MApN pentru noul şef al Statului Major şi îi prelungeşte mandatul lui Nicolae Ciucă

Lovitură de teatru: Preşedintele Klaus Iohannis...

Autor: Maria Stan

28.12.2018, 12:43 690

Update. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea MApN pentru funcţia de şef al Statului Major, urmând să aibă loc o nouă şedinţă CSAT până la finalul anului.

Potrivit unor surse, propunerea principală a fost generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE, pentru conducerea Statului Major al Armatei.

Această propunere a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, iar ulterior alte două propuneri ale ministrului Gabriel Leş ar fi fost respinse de şeful statului.

O altă propunere a ministrului pentru funcţia de şef al Statului Major al Armatei ar fi fost Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Potrivit unor surse politice, anul acesta va mai avea loc o şedinţă CSAT cu această temă.

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit unul dintre locţiitorii acestuia sau unul dintre şefii statelor majore ale categoriilor de forţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO