Politică

Mariana Câmpeanu va trebui să administreze cel mai mare deficit: minusul de 3,4 mld. € de la Pensii

Mariana Câmpeanu va trebui să administreze cel mai mare deficit: minusul de 3,4 mld. € de la Pensii

Autor: Adelina Mihai

03.05.2012, 00:05 739

Ea a mai fost ministru al muncii pentru o perioadă de două luni în guvernul Tăriceanu, în 2008 (în prag de alegeri parlamentare), după ce preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţie pe fostul ministru Paul Păcuraru, cercetat la acea vreme de DNA, fiind acuzat de procurori de luare de mită într-un caz în care era implicat şi fiul acestuia. De profesie economistă, Mariana Câmpeanu a fost anterior preşedinta Casei Naţionale de Pensii. Ea va trebui să administreze bugetul cu cel mai mare deficit, de 3,4 mld. euro, cât este diferenţa între veniturile CAS şi plăţile pentru pensii.

Primele ei declaraţii, prin care anunţă reîntregirea salariilor bugetarilor prin acordarea celor 15% pierduţi de 1,2 milioane de angajaţi de la stat în iunie 2010, precum şi restituirea sumelor oprite ilegal pensionarilor reprezintă două dintre promisiunile economice făcute de premierul Victor Ponta pentru acest mandat, care au "prioritate zero".

Cu toate acestea, nici noua ministră a muncii şi nici ministrul finanţelor Florin Georgescu nu au precizat de unde vor lua bani pentru aplicarea acestor măsuri. "Din punctul meu de vedere, al Ministerului Muncii, doresc ca în această scurtă perioadă două lucruri să reparăm: să restituim cei 15% personalului bugetar, o măsură abuzivă şi care trebuia reparată de mult şi pensionarii să primească sumele oprite pentru asigurările sociale în mod abuziv", a spus Câmpeanu, citată de Mediafax. Ea a mai precizat că, dacă nu se vor găsi bani pentru restituirea banilor, atunci se va apela la o rectificare bugetară.

Mariana Câmpeanu a fost în ultimii doi ani deputat, în decembrie 2010 fiind aleasă la Colegiul 3 din Haţeg-Ţinutul Pădurenilor, la alegerile parţiale desfăşurate pentru postul rămas vacant în urma decesului deputatului PDL Ioan Timiş.

Pe lângă restituirea contribuţiilor către pensionari, priorităţile acestui minister includ continuarea protocolului încheiat între foştii miniştri de la Muncă şi de la Finanţe, care voiau să unifice bazele de date pentru livrarea unor statistici coerente (privind numărul de salariaţi şi de contribuabili), dar şi eliminarea fraudei din sistemul de asistenţă socială. Un raport recent al Curţii de Conturi arată că în România s-au acordat pensii ilegale în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, pensionarii având CNP-uri eronate sau dosare duble de pensie, iar noul ministru va trebui să dea explicaţii pentru modul în care s-a ajuns în această situaţie.

În plus, Mariana Câmpeanu va trebui să se asigure că se aplică noua lege a asistenţei sociale, care a redus numărul de prestaţii sociale şi care trebuie să reducă risipa din sistem. Găsirea de soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă rămâne însă principala prioritate a acestui minister, indiferent dacă acestea se vor face pe termen lung sau pe termen scurt.

"Dacă în aceste şase luni e greu să creezi locuri de muncă pe un buget construit de alţii, cel puţin să stopăm declinul şi să stopăm creşterea somajului", a mai spus Câmpeanu, citată de Medifax. În ceea ce priveşte revenirea la indemnizaţiile pentru mame la 85% din salariu pentru doi ani, noua ministră a spus că aceste măsuri au fost prinse în programul de guvernare al USL.

Reducerea muncii la negru şi accelerarea absorbţiei de fonduri europene pentru resurse umane sunt alte preocupări pe care ar trebui să le ia în calcul noua ministră a Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO