Politică

Marilen Pirtea, deputat PNL: România a ajuns să se împrumute mai scump decât Grecia

Marilen Pirtea, deputat PNL: România a ajuns să se...

Autor: Diana Grigore

01.10.2018, 14:30 251

Deputatul PNL, Marilen Pirtea, a declarat luni că România are cel mai mare deficit bugetar din perioada de după criză, ajungând să se împrumute mai scump decât Grecia. Liberalul susţine că „analfabetismul economic al PSD” a adus ţara în recesiune.

„România a ajuns să se împrumute mai scump decât Grecia. Analfabetismul economic dovedit de guvernul PSD ne-a adus pe marginea prăpastiei numită recesiune. La sfârşitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de după criză (ultimii opt ani). Actualul guvern a împrumutat aproximativ 30 miliarde de lei, doar de la începutul anului 2018, la care se adaugă 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari. Azi, România se împrumută mai scump decât Grecia. Acest dezechilibru cronicizat este şi un efect al deprofesionalizării administraţiei centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectării veniturilor fiscale”, a afirmat Marilen Pirtea care este şi unul dintre vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Acesta a susţinut că Guvernul ignoră semnalele venite din economie. Pirtea dă ca exemplu adâncirea deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 mld de euro, la sfârşitul lunii iulie, ceea ce marchează o creştere de 15,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Liberalul îndeamnă guvernanţii să plece urechea spre semnalele venite din economie şi de la partenerii externi.

„Investiţiile străine directe la 7 luni se situează la doar 2,3 miliarde de euro, una dintre cele mai scăzute ponderi în PIB din ultimii ani şi una dintre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est. Tot la 7 luni, numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană prognozează creşterea economică a României în jurul valorii de 4% pentru acest an, în timp ce actualul executiv mizează pe o creştere de 5,5%, nivel ţintă considerat de guvernanţi şi pentru construcţia bugetului. Dacă prognoza de 5,5% nu se materializează, e aproape sigur că bugetul va fi şi mai dezechilibrat, iar deficitul bugetar va depăşi valoarea de 3% din PIB”, a adăugat Pirtea.

Liberalul a precizat că „politicile imprevizibile” ale Guvernului împing ţara în prăpastie.

„Guvernul şi-a ratat constant obiectivele de colectare, dar, cu toate acestea, la rectificare au adăugat <<din pix>> venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Este absurd, este împotriva aritmeticii. Semnalele îngrijorătoare vin din toate direcţiile: din statistici, din economie, de la reprezentanţii oamenilor de afaceri, de la instituţiile europene. Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanţi, total decuplaţi de la reguli fiscale elementare, împing ţara pe marginea prăpastiei. Cifrele vorbesc de la sine. Vedem cum de la o zi la alta situaţia bugetară se deteriorează, azi având un dublu deficit, cu efecte critice pentru economia ţării. Atât deficitul bugetar, cât şi deficitul de cont curent, împing spre o conjunctură negativă a deficitelor gemene ce pot evolua exponenţial pe spirala incontrolabilă a recesiunii”, a completat deputatul PNL.

Deficitul bugetar a fost de 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din Produsul Intern Brut (PIB), în primele opt luni ale acestui an, o valoare cu 124,6% mai mare decât cea consemnată la aceeaşi dată a anului trecut şi o pondere din PIB dublă, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. În primele opt luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 182,4 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat s-au majorat cu 18%, la 196,9 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO