Politică

Marko Bela: Partizanii votului uniniminal sunt partizanii unei societati de tip iugoslav

15.01.2004, 00:00 17



UDMR prevede, daca nu un dezastru, cel putin consecinte "foarte, foarte drastice" in relatiile dintre maghiari si romani, in cazul in care partidele romanesti vor schimba actualul sistem de vot proportional (pe liste), cu unul majoritar (uninominal).



Potrivit presedintelui Uniunii Marko Bela, partizanii votului majoritar sunt de fapt partizanii unei societati de "tip iugoslav", marcata de confruntari interetnice. Marko Bela a declarat ieri ca, in cazul schimbarii actualului sistem de vot pe liste de partid, maghiarii nu vor mai fi reprezentati in Parlament proportional cu numarul lor, lucru care va tensiona relatiile interetnice.



Comisia parlamentara de schimbare a legilor electorale discuta in aceste zile schimbarea actualului sistem de vot proportional (pe liste de partid), adopotat dupa 1999, cu un sistem de vot majoritar (fie uninominal pentru Senat, cum a propus PSD, fie unul mixt, cu compensare pentru ambele camere, cum propun PNL si PD). Se pare ca nici un partid nu-si doreste cu adevarat schimbarea actualului sistem de vot, dar, cum exista o presiune din partea opiniei publice, subiectul a fost introdus pe agenda discutiilor comisiei.



In cazul votului proportional, partidele care trec pragul parlamentar sunt reprezentate in legislativ in functie de numarul de voturi primite. Sistemul majoritar merge pe principiul castigatorul ia totul; tara este impartita in circumscriptii uninominale tot atatea cat numarul de mandate si castiga cine ia cele mai multe voturi. Sistemul avantajeaza partidele mari, dar partizanii lui afirma ca aduce dupa sine si stabilitatea legislativa atat de necesara pentru un guvern. In cadrul sistemului proportional acest lucru nu se intampla prea des, lucru ce obliga partidele sa faca coalitii de guvernare.



Sistemul majoritar este de doua ori dezavantajos pentru UDMR. O data pentru ca Uniunea ar pierde voturile din regiunile unde maghiarii sunt minoritari. A doua oara - lucru tacut sub tacere de UDMR - pentru ca nu ar mai reprezenta o fractiune indispensabila stabiltatii guvernului, lucru care se intampla de doua legislaturi incoace. Faptul ca nici guvernarea CDR, nici cea PSD nu au putut functiona fara UDMR a permis Uniunii realizarea unor obiective specifice, cum ar fi folosirea limbii materne in scoli, administratie sau jusitie, recuperarea unei parti importante din padurile care au fost confiscate de comunisti.



De altfel, liderul Uniunii Marko Bela a spus ieri ca semnarea unui nou protocol cu PSD pentru 2004 depinde si de solutia care va fi gasita in cazul sistemului de vot. Potrivit liderul senatorilor UDMR Verestoy Atilla, Uniunea ar pierde in Senat opt mandate, din cele 12 pe care le are in actuala legislatura. Marko a spus ieri ca Uniunea doreste reinoirea protocolului pentru a asigura stabilitatea guvernului in an electoral si se teme ca in lipsa acestuia PSD va adopta retorica antimaghiara a PRM. Marko a minimalizat ieri pericolul, real in opinia altor lideri maghiari, ca Uniunea sa nu treaca pragul parlamentar, chiar si in cazul pastrarii sistemului de vot proportional. Acest pericol poate deveni realitate daca doua fractiuni maghiare care cer autonomia Tinutului Secuiesc - Consiliul National Secuiesc si Consiliul National al Magharilor din Transilvania - vor prezenta candidati proprii la alegeri, asa cum intentioneaza. Marko crede ca acest lucru nu se va intampla, pentru ca, dincolo de disputele interne, maghiarii reprezinta o comunitate inteleapta", care a stiut intotdeauna sa-si apere interesele in relatia cu majoritatea.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO