• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Politică

Ministerul Afacerilor Externe: măsuri pentru reducerea birocraţiei în activitatea consulară

Ministerul Afacerilor Externe: măsuri pentru reducerea birocraţiei în activitatea consulară

Autor: Dorin Oancea

28.08.2021, 11:09 40

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă implementarea unor noi măsuri pentru reducerea birocraţiei în activitatea consulară.

Este vorba de simplificarea procedurilor aplicabile în materie de cetăţenie privind documentele necesare pentru depunerea cererilor privind acordarea/redobândirea cetăţeniei române, de depunerea jurământului de credinţă faţă de România, precum şi optimizări ale platformei www.econsulat.ro.

La propunerea MAE, a fost analizată şi convenită împreună cu Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) eliminarea cerinţei prezentării unor declaraţii în formă autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetăţeniei române, conţinutul acestor declaraţii fiind inclus în formularul de cerere-tip adresată Preşedintelui Comisiei pentru Cetăţenie, generat din sistemul informatic consular E-Cons şi semnat olograf de către solicitant. Concret, este vorba despre următoarele documente: declaraţia care atestă faptul că solicitantul nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a României şi că nici în trecut nu a fost implicat în astfel de acţiuni; declaraţia referitoare la stabilirea domiciliului solicitantului; declaraţia din care să rezulte dacă solicitantul a mai depus o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române; declaraţia privind solicitarea transcrierii/înscrierii certificatului de naştere al minorului în registrele de stare civilă române din ţară şi din străinătate şi a existenţei sau nu a unui alt act reconstituit, în cazul dosarelor depuse de către părinţi pentru minori.

De asemenea, începând cu luna iunie 2021, a fost operaţionalizată o procedură simplificată în vederea creşterii numărului zilnic de acorduri eliberate de către şeful misiunii diplomatice/oficiului consular pentru persoanele cu domiciliul în străinătate care doresc să depună jurământul la sediul ANC din Bucureşti. Astfel, acordul şefului misiunii diplomatice/oficiului consular este eliberat fără a mai fi condiţionat de numărul de locuri/sesiuni alocate de către ANC pentru misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. Pentru programarea în vederea depunerii jurământului de credinţă, solicitanţii se adresează în mod direct Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie la adresa de e-mail special creată în acest scop la nivelul acestei instituţii.

Totodată, MAE informează că portalul www.econsulat.ro a fost actualizat pentru a permite solicitanţilor să opteze pentru comunicarea corespondenţei ANC prin mijloace electronice la depunerea cererilor de acordare/redobândire/renunţare la cetăţenia română, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2021 de modificare a Legii cetăţeniei române nr. 21/1991.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470