Politică

Miron Cozma, eliberat la exact 15 ani de la debutul "Marii mineriade"

15.06.2005, 20:00 26

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, condamnat la 18 ani de inchisoare a fost eliberat, ieri, de magistratii Judecatoriei Craiova, la exact 15 ani de cand i-a adus pe mineri in Bucuresti, in cea de-a treia, si cea mai cumplita mineriada.

Magistratii au admis contestatia de executare a mandatului emis dupa revocarea gratierii data de fostul presedinte Ion Iliescu.

Miron Cozma a fost gratiat de fostul presedinte, Ion Iliescu, la 15 decembrie trecut, la final de mandat prezidential. Decretul de gratiere, prin care Cozma era iertat, alaturi de alti 45 de detinuti, a fost revocat de Iliescu, in urma protestului presei si a societatii civile.

Cozma a fost reincarcerat la 16 decembrie, alaturi de ceilalti. Acestia au facut un recurs colectiv la decretul de revocare a gratierii, dar si recursuri individuale. O parte a acestor contestatii individuale au fost acceptate, iar detinutii au fost pusi in libertate - motivul instantelor fiind acela ca un decret de gratiere nu poate fi revocat.

Saptamana trecuta, Cozma a cerut instantei din Craiova sa il elibereze, motivand ca exista un precedent: alti detinuti gratiati prin acelasi decret, semnat de Iliescu, si apoi reincarcerati prin revocarea decretului, au castigat in instanta si acum sunt liberi.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, ieri, o decizie in privinta recursului colectiv facut de cei incarcerati in urma revocarii decretului de gratiere, dar Judecatoria Craiova a analizat cererea individuala a lui Cozma si l-a eliberat.

Ieri, avocatul apararii, Adrian Roseti, a spus ca dintre cei 45 de gratiati, in momentul de fata doar 16 mai sunt in detentie. Chiar daca decizia judecatorilor poate fi atacata cu recurs, in decurs de 10 zile, Cozma a fost eliberat.

Cozma a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din toamna lui 1991, cea care a condus la caderea guvernului Roman. Cozma mai este condamnat la 10 ani de inchisoare pentru mineriada din 1999, atunci cand a vrut sa rastoarne Guvernul Radu Vasile, dar sentinta nu este definitiva.

Saptamana trecuta, Ion Iliescu, cel care in acele zile de confuzie le-a multumit minerilor si, personal, lui Miron Cozma pentru ca au "facut curatenie" in Bucuresti si "au plantat flori" in Piata Universitatii, a fost pus sub invinuire de Parchetul Militar.

Dosarul mineriadei de iunie 1990 contine acuzatii grave precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, abuz, instigare la omor, omor, lipsire de libertate. In mineriada au murit, oficial, sapte oameni altii 1.000 au fost raniti, si peste o mie arestati - unii au stat inchisi, la Magurele, si cate doua luni, fara sa fie pusi sub acuzare. Un singur miner a fost condamnat definitiv.

Iliescu a negat, constant, ca i-ar fi chemat pe mineri in Bucuresti si a dat vina, pentru mineriada, pe cei care, in majoritate studenti, protestau atunci in Piata Universitatii - un protest maraton intrat in istorie sub denumirea de "Piata Universitatii".

Brutalitatea cu care minerii i-au batut pe bucuresteni, au distrus Universitatea si sediile partidelor istorice si ale ziarelor de opozitie a ingrozit Occidentul. Guvernul SUA si guvernele europene au calificat mineriada drept "o lovitura in inima democratiei". Romania a fost izolata ani buni, pana spre 1995, nu a mai avut parte nici de ajutoare externe, nici de linii de finantare.



Cozma: De vina este Iliescu

Miron Cozma a declarat, ieri, la iesirea din Penitenciarul Rahova ca nu este vinovat pentru ca prabusirea Guvernului Roman - in mineriada din toamna lui 1991, pentru care a fost condamnat la 18 ani de inchisoare - a fost o intelegere intre Petre Roman si Ion Iliescu. In privinta mineriadei din 1990, el a spus ca nu minerii sunt vinovati, ci altcineva pentru ca oamenii au murit inainte de data de 14 iunie cand au sosit ortacii din Valea Jiului. El l-a acuzat pe Ion Iliescu, dar si pe Emil Constantinescu ca nu a dorit sa faca lumina in problema mineriadelor. El a lasat sa inteleaga ca are inca lucruri de spus, adaugand ca spera ca actualul ministru de justitie ii va oferi protectie "cand va incepe sa vorbeasca".



Pro si contra

Ieri, Iliescu a refuzat sa comenteze eliberarea lui Miron Cozma, el intrand in graba la sedinta in care Guvernul Tariceanu isi asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind proprietatea si justitia.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este surprins de decizia justitiei de eliberare a lui Miron Cozma, el adaugand nu poate sa o inteleaga si nici sa o comenteze ca "din motive lesne de inteles". Potrivit lui Tariceanu, in acest context, nu trebuie sa fie uitata responsabilitatea pe care o poarta cei care au luat decizia aducerii minerilor in Bucuresti.

El a adaugat ca decizia instantei este cu atat mai surprinzatoare cu cat ea vine intr-un moment in care televiziunile au prezentat, in ultimele zile, evenimentele deosebit de tragice din perioada 13-15 iunie 1990.

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ca autorul de fapt si de drept al eliberarii fostului lider al minerilor este Ion Iliescu, prin decizia de revocare a actului de gratiere a lui Miron Cozma: "Fostul sef al statului are responsabilitatea atat a chemarii minerilor, cat si pe cea a eliberarii lui Miron Cozma".

Intrebat cine considera ca este autorul moral al acestei eliberari, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a referit, ieri, la "autorul imoral", lasand sa se inteleaga ca acesta este chiar Traian Basescu, desi nu a rostit nici un nume.

Cum ziaristii i-au amintit de faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma si apoi a revocat acest decret, Geoana a mentionat ca acesta "este eliberat de justitia independenta din regimul Basescu".

Senatorul PSD Antonie Iorgovan - cel care il va apara pe Ion Iliescu in procesul care ii va fi intentat pentru mineriade - a declarat ca eliberarea lui Miron Cozma reprezinta un act de dreptate, avand in vedere faptul ca acesta a fost condamnat in mod excesiv. Totodata, Iorgovan a aratat ca eliberarea lui Miron Cozma in 14 iunie e o "simpla coincidenta". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO