Politică

Motiunea opozitiei pentru libertatea presei a picat

20.10.2004, 00:00 18

Camera Deputatilor a respins ieri motiunea opozitiei privind libertatea de exprimare, la o diferenta de 40 de voturi. PNL, PD si PRM au votat pentru, iar PSD si UDMR, impotriva.
Semnatarii (PNL si PD) solicitau Guvernului sa ia noua masuri printre care se afla: incetarea actiunilor legislative si institutionale care au dus la limitarea libertatii de expresie; stoparea presiunilor si imixtiunilor guvernamentale-economico-fiananciare si administrative care au dus la limitarea dezvoltarii pietei de media. De asemenea, opozitia a cerut sa se puna capat amestecului in activitatea CNA si in politica editoriala a presei scrise si audiovizuale, publice si private. Din partea PSD au vorbit, respingand esenta motiunii, Ioan Mircea Pascu, Vasile Dincu si Serban Nicolae. Cei trei au afirmat ca textul supus atentiei de catre opozitie nu serveste adevarul.
Ioan Mircea Pascu a spus ca numele sau a fost invocat intr-un context incorect la dezbaterile privind motiunea, aratand ca opozitia a spus "doua vorbe, trei minciuni". Este o referire la invocarea de catre opozite a unui comunicat de acum doi ani al ministrului apararii, in care le amintea ziaristilor ca viata este scurta, interpretat la ora aceea ca o amenintare. Era vorba acolo despre insistenta unor ziaristi in aflarea numarului de securisti care au ramas in interiorul MAPN, in pragul integrarii Romaniei in NATO. Tot in acea perioada, ministrul Pascu a initiat o lege a dreptului la replica, in care se cerea, pe langa publicarea replicii unei persoane care se considera nedreptatita de un articol si chemarea in judecata a ziaristilor, precum si solicitarea de despagubiri. Pascu a spus  ca "asa-zisa amenintare" nu a avut nici o legatura cu propunerea legislativa privind dreptul la replica si ca fondul problemei este dreptul cetatenilor de a se apara prin replica impotriva calomniilor.
Deputatul PNL Mona Musca a replicat ca are mai putina importanta de ce a fost legata amenintarea "viata este scurta", ci faptul ca a spus-o din functia pe care Pascu o detine.
"Invatati sa acceptati ca presa are rolul de a va critica", s-a adresat Mona Musca reprezentantilor puterii.
Vasile Dincu a spus si el ca afirmatiile din motiune nu servesc adevarul, aratand ca spatiul mediatic este acum liber, pluralist si concurential. Potrivit lui Dincu, motiunea este politicianista si urmareste un scop electoral, iar criticile adresate in motiune Legii accesului la informatiile publice nu sunt justificate. Acesta a prezentat ca argument un raport al CNA.
Pe acest fond, au vorbit si reprezentantii opozitiei. Mona Musca, din partea PNL, a adus in discutie rapoartele de tara ale Uniunii Europene in ultimii trei ani, argumentand cu faptul ca acestea arata un regres constant si continuu in privinta libertatii de expimare. La randul sau, reprezentantul PD, Adrian Gurzau, a vorbit despre situatia presei locale, apreciind ca este una grava, folosind ca argument existenta, a spus parlamentarul, a unor comenzi politice platite din bani9 publici.
Exact in ziua dezbaterii motiunii in Pralament, ambasadorul american la ucuresti, Jack Dyer Crouch II, s-a referit la libertatea de exprimare din Romania. Diplomatul american a spus ca evolutiile recnte din Romania demonstreaza ca sunt acapari in acest domeniu. Dyer Crouch II a amintit de hartuirea ziaristilor, de autocenzura unor insitutii de presa cu datorii, de autocenzura impusa de publicitatea de la stat. "Rezolvarea acestor probleme este esentiala nu doar pentru libertatea presei, ci si pentru pastrarea increderii cetatenilor in integritatea democratiei", a spus ambasadoul american. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO