Politică

Nastase crede ca remanierea nu ar rezolva nimic "substantial"

14.01.2003, 00:00 11

PSD a renuntat definitiv la ideea organizarii alegerilor anticipate si la cea a demisiei in bloc a Executivului, sustine presedintele partidului. De asemenea, ipoteza unei remanieri guvernamentale nu este de actualitate intrucat ea nu ar aduce modificari de "substanta" in structura Guvernului dar ar crea probleme "de un fel sau altul", a mai spus, ieri, Adrian Nastase.
Desi in randul echipei ministeriale exista o serie de ministri contestati de opozitie si de societatea civila - ministrul justitiei Rodica Stanoiu, ministrul Informatiilor publice Vasile Dancu sau secretarul general al Guvernului Serban Mihailescu sunt doar cateva nume - premierul spune ca nu are probleme cu nici unul dintre titularii de portofolii intrucat echipa este "coerenta si unitara" si este capabila sa se concentreze asupra proiectelor viitoare "de reducerea a saraciei si crestere a nivelului de trai".
Anul trecut, in timpul discutiilor despre alegerile anticipate, Nastase isi argumenta optiunile prin necesitatea existentei unei continuitati in actul de guvernare, pana in 2007. Apoi insa, discursul s-a schimbat si premierul a inceput sa vorbeasca despre obligativitatea innoirii structurilor Executivului si a programului de guvernare plecand de la "noile realitati" - invitarea Romaniei in NATO si fixarea datei de aderare la UE in 2007.
Ideea unei remanieri guvernamantale a fost lansata anul trecut de presedintele Ion Iliescu. Saptamana trecuta, presedintele a afirmat ca aceasta chestiune va fi discutata, vinerea aceasta,  la Cotroceni la o noua intalnire dintre seful statului si o delegatie a PSD. Ulterior seful statului a revenit, afirmand ca remanierea este un atribut al primului ministru.
Ieri a fost randul lui Nastase sa vorbeasca despre remaniere: "Sunt unii care nu inteleg ce inseamna remanierea. Prin remaniere - spune premierul - nu se schimba nimic de substanta, ci primul ministru propune presedintelui  schimbarea unei persoane cu alta. Nu am probleme cu echipa de fata care este coerenta si solidara".
El a reamintit ca s-a ajuns la solutia pastrarii actualei formule guvernamentale dupa ce alte doua ipoteze pe care le avansase - cea a organizarii alegerilor anticipate si a demisiei in bloc a Guvernului - au fost respinse.
"Circumstantele au facut ca varianta alegerilor anticipate sa fie, practic, eliminata. (...) Am elaborat ce-a de-a doua varianta (a demisiei in bloc a Executivului - n. red) dar si aceasta a provocat o anumita nervozitate. Aceasta a doua varianta ar fi insemnat ca revedeam structura Guvernului, ne gandeam la ministere noi, la o reducere a numarului lor. Vizam deci nu persoane, ci structuri, dar am renuntat", a explicat premierul.
Or, din aceasta perspectiva, remanierea nu este o solutie pentru ca ea inseamna doar "schimbarea unor persoane",  si "nu rezolva problemele esentiale". "Mergem cu aceasta echipa si aceasta este optiunea din partea partidului", a mai precizat primul-ministru.
El a adaugat ca, in acest moment actuala echipa se va concentra asupta prioritatilor de viitor pentru "reducerea saraciei" dar si pentru reforma sistemului constitutional, institutional si al sistemului de alegeri.

Vot uninominal pentru Senat
In acest sens, conducerea PSD a decis ieri sa propuna modificarea Legii electorale astfel incat senatorii sa fie alesi prin vot uninominal, iar numarul parlamentarilor sa fie redus cu 20%, prin marirea normei de reprezentare, a anuntat Nastase.
In acest moment, membrii ambelor camere legislative sunt alesi pe liste de partid. Noua modalitate presupune ca o formatiune politica care participa la alegeri pentru Senat inscrie pe listele electorale dintr-o circumscriptie atatea nume cat numarul de mandate. Sunt alese, deci persoane si nu lista de partid. Castigatori sunt cei care au obtinut, in ordine descrescatoare, cele mai multe voturi, in limita numarului de mandate.
Adrian Nastase a aratat ca PSD sustine si initiativa legislativa a unor deputati ai partidului potrivit careia redistribuirea "resturilor electorale" ar urma sa fie facuta la nivelul judetelor si nu la nivel national (sistemul Hodt). "Prin aceasta modalitatea nu vom mai avea, la Tulcea, parlamentari ai UDMR, a aratat el.
Nastase a precizat ca, prin reducerea numarului de parlamentari, se vor reduce si cheltuielile. Prin aceste propuneri, PSD doreste sa dea un mesaj clar de "reforma in plan politic" si de "innoire a clasei politice", a aratat premierul.
Propunerile de modificare a legii electorale vor fi discutate, vineri, cu presedintele Iliescu, care ar urma sa reia problema la viitoarele consultari pe care le va avea cu partidele politice.
O alta tema de discutie la intalnirea de la Cotroceni va fi stadiul modificarii Constitutiei. Secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a precizat ieri ca membrii comisiei de modificare a legii fundamentale sunt de acord cu instituirea demnitatii de senator pe viata care ar urma sa fie acordata fostilor sefi de stat.

Iliescu, la intrunirea PSD
Pe de alta parte, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase vor participa, duminica, la Cluj, la o intalnire a prefectilor si presedintilor consiliilor judetene din Transilvania pentru a discuta despre strategia in domeniul administratiei locale, a declarat, secretarul general al PSD Cozmin Gusa. El a tinut insa sa sublinieze ca aceasta intrunire "nu este o sedinta de partid" iar seful statului nu a fost invitat acolo de conducerea centrala a PSD, ci "probabil" de Prefectura Cluj.
 "Intalnirea de la Cluj are dublu scop, unul este o discutie la nivelul administratiei despre strategia guvernamentala de reforma in acest domeniu, iar altul este aniversarea unui numar de ani de la infiintarea Prefecturii Cluj", a aratat Gusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO