Politică

Necunoscutele „postalegerilor“: Tehnic, sunt condiţii ca guvernul să fie învestit între Crăciun şi Anul Nou

Numele viitorului premier va fi cunoscut oficial doar după întâlnirea de miercuri dintre Dragnea şi Iohannis

Numele viitorului premier va fi cunoscut oficial doar după întâlnirea de miercuri dintre Dragnea şi Iohannis

Autor: Iulian Anghel

19.12.2016, 00:07 1057

Preşedintele Klaus Iohannis va convoca mâine noul parlament, la nouă zile după alegeri, dar, din cauza unor situaţii politice apărute pe parcurs, este neclar dacă România va avea un nou guvern în acest an. Tehnic, este încă posibil

Tehnic, sunt întrunite condiţiile ca guvernul să fie instalat între Crăciun şi Anul Nou. Parlamentarii şi-au primit, la finalul săptămânii trecute, deciziile care le validează mandatele, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca noul parlament pe 20 decembrie.

Pe 21 decembrie preşedintele va începe consultările cu partidele privind propunera de premier pe care o va înainta noului legislativ, având în vedere că PSD, câştigătorul scrutinului, nu are singur majoritatea absolută - 50% din cele 465 de madate parlamentare. Dacă ar fi avut-o, ar fi fost singurul partid cu care preşedintele s-ar fi consultat.

Miercuri 21 decembrie, PSD îi va înainta şefului statului propunerea de premier, propunere pe care câştigătorul alegerilor o ţine secretă, dar despre care Liviu Dragnea, şeful partidului, spune că va fi de nerefuzat. În piaţă sunt tranzacţionate mai multe nume în afară de Dragnea – Sorin Grindeanu (fost ministru al comunicaţiilor în guvernul Ponta), Marius Nica (fost ministru al fondurilor europene în guvernul Ponta) sau cel al lui Mihai Fifor, senator PSD. Potrivit lui Dragnea însă, numele propunerii de premier va fi cunoscut oficial doar după întâlnirea de miercuri dintre Dragnea şi Iohannis.

Procedura se desfăşoară în baza articolului 103 din Constituţie: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului. (3) Programul şi lista guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Dacă propunerea este „de nerefuzat”, aşa cum spune Liviu Dragnea, nu este imposibil ca pre­şedintele să-l desemneze pe premier în chiar aceeaşi zi – 21 decembrie. Iar social-democraţii au deja programul de guvernare făcut, prin urmare nu au nevoie de zece zile pentru a-l alcătui. Au probleme însă cu „echipa” guver­namentală. Cum arată lucrurile acum, guvernul ar trebui învestit undeva între Crăciun şi Anul Nou. În ultimii 20 de ani, trei guverne ieşite din alegeri au fost învestite înainte de Crăciun (Ciobrea, 12 decembrie; Năstase, 28 decembrie şi Tăriceanu, 29 decembrie) şi două între Crăciun şi Anul Nou (Boc, 22 decembrie şi Ponta, 21 decembrie). Nu ar trebui să fie un motiv ca noul guvern, susţinut de un partid care a câştigat 45% din voturi, să depăşească Anul Nou pentru a fi învestit.

 

O nouă cale de atac a opoziţiei: mandatul de deputat al lui Dragnea

În ultima săptămână opozanţii lui Liviu Dragnea au deschis o nouă cale de atac împortiva sa. Cel mai probabil ca propunerea PSD pentru poziţia de prim-ministru să nu fie Liviu Dragnea, din cauza unei legi din 2001 care interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern. Adversarii săi îi pun acum însă sub semnul întrebării chiar mandatul parlamentar pe care l-a câştigat în 11 decembrie.

PNL a anunţat că va pleda pentru invalidarea mandatului său şi va lua în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, argumentând că regulamentul Camerei pune sub semnul întrebării mandatul celor care au comis „fraude electorale”.

„Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziţii de bun-simţ şi să voteze împotrivă.“

În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale“, a susţinut Raluca Turcan, şefa PNL, pe reţeaua Facebook, citate de Mediafax.

În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea, un jurist uns cu toate alifiile, a declarat pentru Mediafax că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea şi sesizarea CCR se fac de râs.

„Să le luăm pe rând: pentru ce a fost condamnat Dragnea? Pentru folosirea influenţei de lider politic pentru a obţine foloase. Unde scrie fraudă aici? Articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la fraudă electorală. Sancţiunea nu este fraudă electorală, deci nu este cazul nici măcar să se discute despre acest subiect.“

El a arătat, în al doilea rând, că referendumul, în urma căruia a fost condamnat Dragnea, nu este o operaţiune electorală şi că, deci, nu se poate face legătura între condamnarea şefului PSD şi fraudă electorală.

 

Băsescu se poziţionează ca lider al opoziţiei

După ce a susţinut că opoziţia trebuie să se unească împotriva PSD, fostul preşedinte Traian Băsescu, ajuns senator PMP în urma alegerilor, a trecut la critica programului PSD – un program care va fi probabil şi al guvernului – susţinând că România, cu resursele pe care le are acum, nu poate duce la capăt programul cu care social-democraţii au câştigat alegerile.

„Visul lui Dragnea prefigurează dezastrul. În mod cert, România, cu resursele pe care le are acum, nu poate susţine programul cu care PSD a câştigat alegerile, program pe care Liviu Dragnea îl ventilează şi după alegeri. Bietul de el s-a îndrăgostit atât de tare de propria-i minciună electorală încât va rămâne mulţi ani de acum înainte marcat de ideea că ar fi putut fi premierul unui guvern care să implementeze un program vâlcovian bazat, în aplicare, pe iluzia că, reducând veniturile bugetului de stat şi crescând aberant cheltuielile, o ţară poate supravieţui“, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

 

Social-democraţii germani îl încurajează pe Dragnea

Preşedintele SPD-ului german Sigmar Gabriel, vicecancelar în guverul de coaliţie de la Berlin, i-a transmis ieri o scrisoare de felicitare lui Liviu Dragnea în care precizează că rezultatul scrutinului oferă PSD un mandat puternic, care să asigure construcţia unei guvernări PSD.

„Dragă Liviu Dragnea, în nume personal şi în numele SPD doresc să vă felicit călduros, atât pe tine cât şi întreaga echipă, pentru câştigarea alegerilor parlamentare din România. Tu şi echipa aţi câştigat mulţi români de partea ideilor voastre social-democrate pentru viitorul ţării. Rezultatul alegerilor vă oferă un mandat puternic, care să asigure construcţia unei guvernări social-democrate în România. Astfel preluaţi o mare responsabilitate pentru viitorul ţării voastre.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO