Politică

Opozitia si Colegiul Medicilor, coalizate impotriva legilor sanatatii

09.02.2006, 21:09 14

Guvernul isi va angaja raspunderea pe legile sistemului sanitar la inceputul saptamanii viitoare, dar prevederile actelor normative sunt din ce in ce mai vehement contestate.

Ceea ce Guvernul numeste pachetul de legi privind reforma in sistemul sanitar este contestat vehement atat de catre PSD, cat si de catre Colegiul Medicilor din Romania, al carui presedinte este Mircea Cinteza, colegul de partid al actualului ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a reconfirmat ieri ca PSD va depune o motiune de cenzura, intrucat pachetul legislativ este unul "antisocial".

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au stabilit, ieri, ca seful Executivului se va prezenta in fata parlamentului pe 13 februarie pentru a-si angaja raspunderea, situatie care, constitutional, poate atrage dupa sine o motiune de cenzura care va fi dezbatuta o saptamana mai tarziu dupa angajarea raspunderii.

Pachetul reformei in sanatate cuprinde 17 legi, dar cele mai contestate sunt legea privind organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, legea spitalelor si legea asigurarilor sociale de sanatate.

Ieri, presedintele Colegiului Medicilor, fostul ministru al sanatatii Mircea Cinteza, a a criticat dur o parte a pachetului legislativ promovat de propriul partid. Acest lucru arata ca medicii sunt reuniti practic intr-o casta care nu accepta reforma sistemului. Cinteza a spus ca acesta incalca drepturile constitutionale la munca si la libera asociere, pentru ca impiedica sefii de sectie din spitale sa detina functia de presedinte al Colegiului Medicilor. De asemenea, Cinteza crede ca prin separarea atributiilor administrative de cele medicale - prevedere din pachetul legislativ - sefii de sectie "nu mai pot face o cariera medicala completa si nu vor mai putea sa garanteze in fata pacientilor calitatea actului medical prin revendicarea de resurse financiare corespunzatoare din partea directorilor de spitale."

O alta prevedere contestata a legii spitalelor este introducerea avizului conform al Ministerului Sanatatii la numirea si schimbarea conducerii spitalelor, precum si posibilitatea de interventie administrativa in situatii grave prevazute de lege.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, a aparat ieri pozitia ministerului, afirmand ca cei care critica legile reformei in sanatate o fac folosindu-se in mod demagogic de argumente si ca nu pleaca de la realitati. In opinia lui Paunescu pachetul de legi este contestat pentru ca el deranjeaza anumite persoane si un anumit sistem. El a explicat ca in momentul de fata statul nu mai poate interveni in sistemul sanitar prin cresterea finantarii, acest lucru petrecandu-se oricum in ultimii sase ani, atunci cand bugetul sanatatii a sporit de cinci ori, ci prin parghiile de management - imbunatatindu-se modul de administrare a banilor. Initial, ministerul de resort dorea sa includa in pachetul legislativ si legea farmaciei care ar urma sa limiteze numarului de farmacii pe care o singura companie il poate detine in fiecare oras. Aceasta initiativa, care este contestata de unii liberali pentru ca ar contraveni principiului liberei initiative si a concurentei libere de pe piata, stipuleaza ca un lant de farmacii poate avea maximum 4 farmacii intr-o localitate cu pana la 400.000 de locuitori, utilizandu-se acest multiplu pentru localitati cu populatie mai mica sau mai mare. Legea a fost scoasa din pachetul legislativ si va fi promovata, intr-o varianta care va fi negociata, prin procedura normala, dupa ce Comisia Europeana a aratat ca ea incalca principiul liberei concurente.



Nicolaescu a pierdut la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a hotarat ieri ca prevederile dintr-un articol al ordonantei privind rectificarea bugetara pe anul 2005 - care a stat la baza demiterii mai multor directori de spitale, inclusiv a lui Sorin Oprescu - sunt neconstitutionale. Deciziile Curtii sunt definitive. Neconstitutional este, potrivit Curtii, un articol care spunea ca, pentru eliminarea unor pierderi financiare, restructurarea conducerii unitatilor sanitare se face prin ordin al Ministerului Sanatatii. In baza acestui articol ministrul de resort, Eugen Nicolaescu, a revocat din functii 15 comitete directoare si 24 de consilii de administratie ale unor unitati medicale, printre acestea numarandu-se spitalele Universitar si Elias din Bucuresti, al caror director general era senatorul PSD Sorin Oprescu. Acesta a fost, ulterior, repus in functia de director la Spitalul Universitar printr-o decizie a justitiei. Ieri ministrul de resort a depus doua plangeri penale impotriva lui Oprescu pe care il acuza de abuz in serviciu, cata vreme a fost director la Universitar. Aceasta decizie a fost catalogata de Mircea Geoana drept o "magarie". Decizia nu a fost motivata ieri de judecatorii Curtii, insa efectul ei este ca cei inlaturati prin intermediul articolului incriminat vor fi readusi inapoi, dupa cum a spus ieri pentru ZF deputatul jurist Sergiu Andon. Legea spitalelor, care este cuprinsa in pachetul legislativ pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea, cuprinde o prevedere identica cu cea declarata neconstitutionala. Asta inseamna ca pachetul legislativ ar putea ajunge din nou la Curte. Nicolaescu nu a comentat ieri decizia Curtii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO