Politică

Oprea l-a sarit pe Geoana la o numire

Oprea l-a sarit pe Geoana la o numire

Mircea Geoana, presedintele PSD: Domnul Oprea a actionat si domnul premier Boc i-a aprobat, nu inteleg de ce, propunerile facute in afara mecanismului procedural stabilit.

11.01.2009, 19:07 20

Primul conflict politic in coalitia de guvernare s-a petrecut la finele saptamanii dupa ce premierul Emil Boc a semnat decizia de numire in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a chestorului Virgil Ardelean, propunere venita de la ministrul de resort Gebriel Opera (PSD), dar neagreata de seful social-democratilor Mircea Geoana.

Conflictul intern a fost extrapolat la nivelul coalitiei, seful PSD reprosandu-i premierului ca aceasta numire, aparuta deja in Monitorul Oficial, nu a avut aprobarea sa.
Geoana a sustinut la finele saptamanii ca propunerile de secretari de stat la MAI, anuntate de catre ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului si ca Virgil Ardelean , numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD de eventuali membri din esalonul doi al Guvernului.
Gestul lui Oprea va fi discutat astazi in cadrul unei sedinte a partidului, iar ministrul ar putea fi sanctionat politic. Geoana afirma ca, din punctul de vedere al mecanismului procedural de numire a secretarilor de stat, secretarii de stat numiti de ministrul Gabriel Oprea "se afla in afara disciplinei de partid si in afara mecansimului protocolului de colaborare a coalitiei PSD-PD-L (...) Din punctul nostru de vedere, premierul Emil Boc trebuie sa primeasca propunerea noastra oficiala si sa faca numirea pe baza propunerii noastre".
Liderul PSD a spus ca propunerile pentru functiile de secretari de stat sau cele asimilate acestora se fac conform protocolului de colaborare al coalitiei PSD-PD-L, pe un singur canal, respectiv pe canalul omologat sub semnatura presedintelui PSD.
"Domnul Oprea a actionat si domnul premier Boc i-a aprobat, nu inteleg de ce, propunerile facute in afara mecanismului procedural stabilit", sustine Geoana.
Lui Gabriel Oprea i se reproseaza in PSD ca nu s-a consultat cu condu-cerea partidului la numirea unor noi secretari de stat ai ministerului, res-pectiv Nicolae Moldovan, Mihai Viorel Fifor, Radu Stancu si Catalin Vrabie, precum si reintoarcerea lui Virgil Ardelean la conducerea DGIPI, pozitie din care fusese obligat sa se retraga dupa fuga din tara a lui Omar Hayssam.
Mai mult, colegii de partid il acuza pe Oprea ca a sustinut ordonanta prin care primarii sunt obligati sa restituie sumele ramase necheltuite de la bugetul de stat, acordate anul trecut.
Fostul ministru de interne Ioan Rus si presedintele executiv al PSD Bucuresti Neculai Ontanu i-au luat apararea lui Gabriel Oprea, in vreme ce pozitia lui Geoana a fost aparata de Ion Iliescu, Liviu Dragnea (vicepresedinte PSD si "coordonator" al activitatii ministrilor) si de Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti.
De altfel, Iliescu si-a continuat atacul la adresa Guvernului afirmand pe blogul personal ca este mahnit de atitudinea ministrilor PSD in cazul ordonantei privind cumulul salariu-pensie, despre care spune ca incalca atat Constitutia, cat si programul de guvernare. Un punct de vedere asemanator il are fostul prim-ministru Adrian Nastase. Tot pe blog Nastase a scris ca in cazul aparitiei ordonantei privind cumulul dintre pensie si salariu e vorba despre "o precipitare rezultata din acel tip de emotie ce apare atunci cand constientizezi enorma responsabilitate" ca prim-ministru si cand "preiei prea repede sugestiile" de la Cotroceni. Pe de alta parte, Iliescu cere explicatii unui alt membru al Guvernului, este vorba despre ministrul agriculturii, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu, care, recent, a declarat ca vreme de doi ani a lucrat cu presedintele Traian Basescu pentru promovarea Aliantei PSD-PD-L.
"Daca e reala aceasta dezvaluire a domnului Sarbu, ea este foarte grava si sper ca domnul Sarbu sa se explice in fata organelor statutare ale partidului."
Premierul Boc declarase inainte de debutul disputelor ca PD-L si PSD stiu ca joaca o carte foarte importanta la guvernare si ca daca se vor certa si vor ceda interesului privat sau de grup vor fi inregistrate pierderi definitive de ambele parti. Boc a mai anuntat ca Guvernul analizeaza formula prin care sa fie introdusa o prevedere conform careia sporurile salariale sa nu poata depasi un anumit cuantum.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO