Politică

Oprescu a marcat puncte electorale din finalizarea proiectelor începute de primari anteriori. Vor face acestea diferenţa la urne?

Oprescu a marcat puncte electorale din finalizarea proiectelor începute de primari anteriori. Vor face acestea diferenţa la urne?

Oprescu a marcat puncte electorale din finalizarea proiectelor începute de primari anteriori. Vor face acestea diferenţa la urne?

Autor: Andreea Mioara Neferu

05.06.2012, 00:07 1424

Duminică bucureştenii sunt aşteptaţi la vot să-şi aleagă primarul pentru următorii patru ani. 12 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Generală a Bucureştiului, o "afacere" de aproxi­mativ 1 mld. euro, cât înseamnă, într-un an, veniturile Municipalităţii, fără sectoare.

Pe lângă actualul primar, Sorin Oprescu, în cursă au intrat persoane din business sau fotbal precum Anghel Iordănescu (fost selecţioner al naţio­nalei), George Becali (patronul clubului de fotbal Steaua), independentul Nicu­şor Dan (matematician) sau deputatul PD-L Silviu Prigoană.

Cea mai mare şansă a lui Sorin Oprescu în scrutinul de duminică este că a avut ocazia să deschidă unele dintre cele mai importante proiecte ale Capitalei din ultimii ani. Pasajul Basarab, pasajul Pipera, Centrul Vechi şi stadionul Arena Naţională, investiţii cu o valoare cumulată de peste 500 de milioane de euro, sunt principalele proiecte de infrastructură rutieră şi urbană pe care actualul primar al Capitalei Sorin Oprescu le-a finalizat în mandatul început în 2008 şi care ar putea face diferenţa la urne duminica viitoare. Trei dintre cele patru proiecte nu îi aparţin însă, fiind iniţiate de predecesorii săi.

În cei patru ani de mandat Oprescu a demarat un singur proiect major de infrastructură, diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, cu o valoare de circa 330 de milioane de euro, precum şi alte două pasaje şi o parcare subterană, cu o valoare cumulată de circa 70 mil. euro. Rămân însă neîn­cepute o serie de proiecte precum autostrada suspendată sau recondiţio­narea terenului viran de lângă Bi­blioteca Naţională sau a celui de lângă Lacul Văcăreşti.

Vor face aceste proiecte, fie că vorbim de cele terminate sau de cele începute în mandatul lui Oprescu, diferenţa la urne duminică? "Oprescu a câştigat deja alegerile pe Capitală, tocmai pentru că a terminat lucrări ce au fost începute de primarii anteriori. El şi-a dat seama că dacă nu le termină, nu are nicio şansă. A dat în folosinţă nişte lucruri pe care oamenii le pot vedea. Sunt curios însă ce va face începând de pe 11 iunie, pentru că nu ne-a spus ce proiecte va începe dacă va câştiga al doilea mandat", a declarat analistul politic Stelian Tănase.

Două dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră şi urbană din Bucureştiul ultimelor două decenii au fost inaugurate anul trecut. Este vorba de pasajul Basarab şi stadionul Arena Naţională, care au costat fiecare peste 200 de milioane de euro. Ambele proiecte au fost demarate în mandatul lui Adriean Videanu.

Ideea construcţiei unui pasaj suprateran în zona gării Basarab apare de pe vremea când primar al Capitalei era Traian Băsescu. În anul 2006, când primar general al Capitalei era Adriean Videanu, contractul de construcţie a fost semnat.

Similar, lucrările la Arena Naţională, fostul stadion Lia Manoliu, au demarat în anul 2007, pe vremea când primar era tot Videanu, şi s-au finalizat abia în a doua parte a anului trecut, când la cârma Primăriei se afla Oprescu. Un alt proiect pentru care Oprescu a primit "puncte electorale" este reabilitarea zonei-pilot a centrului istoric (în principal zona Lipscani), cea mai "la modă" zonă a Bucureştiului, unde au fost deschise circa 100 de pub-uri şi restaurante în ultimii ani. Circa 20 de milioane de euro a costat reabilitarea zonei Lipscani, proces care a început în anul 2006, în perioada în care primar era Videanu.

Pe de altă parte, în mandatul lui Oprescu au demarat patru proiecte de infrastructură rutieră, cu o valoare însă mai mică. Doar unul dintre acestea, pasajul Pipera, a fost terminat în urmă cu aproape o lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO