Politică

Parlamentarii isi fac bagajele pentru Strasbourg

17.05.2005, 20:26 18

Parlamentarii din Romania se pregatesc sa plece, ca observatori, la Parlamentul European.

Dupa ce, in urma cu doua saptamani, au provocat stupoare la Bucuresti si Sofia prin decizia de amanare a admiterii, inca din toamna, a observatorilor romani si bulgari, liderii legislativului european au revenit asupra deciziei, saptamana trecuta. Acum reprezentantii Parlamentului European se straduiesc sa acrediteze ideea ca nu au nimic cu Romania si Bulgaria.

Deputatul german crestin-democrat Gunther Krichbaum, al carui grup este cel mai inversunat impotriva Romaniei, a declarat ieri la Timisoara, referindu-se la tendinta unor formatiuni politice romanesti de a se afilia la Partidul Popular European (PPE), ca acest grup nu este o organizatie inchisa, dar are rezerve fata de partidele nationaliste.

In ceea ce-i priveste pe socialisti, ei au spus ca ii vor primi pe social-democratii romani in grupul lor (PSE) chiar daca decizia conduceri Parlamentului, de amanare a observatorilor romani si bulgari, ar ramane in vigoare. Dupa ce decizia a fost retrasa, PSD a inceput pregatirile pentru trimiterea observatorilor. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, observatorii partidului vor fi selectati in functie de o serie de criterii legate de competenta profesionala, specializare si cunoasterea de limbi straine, de catre o comisie de examinare, din care vor face parte si reprezentanti ai Partidului Socialistilor Europeni (PES).

El a aratat ca este foarte posibil ca in urmatoarea perioada sa se intre "in faza operationala" a acordului semnat de PSD si PES, in noiembrie anul trecut, conform caruia pregatirea si selectarea observatorilor se face impreuna cu Partidul Socialistilor Europeni.

Potrivit lui Geoana, procesul de selectie, care va fi realizat probabil pana la sfarsitul sesiunii parlamentare actuale, va fi unul transparent, iar principalele criterii ar fi competenta profesionala, specializarea si cunoasterea de limbi straine.

Geoana a precizat ca observatorii PSD la Parlamentul European nu vor fi, in mod obligatoriu, membri ai Comisiei parlamentare de integrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO