Politică

Parlamentul European a scos de pe agenda de ieri subiectul Romania

28.04.2004, 00:00 19



Parlamentul European a anulat discutia despre Romania cu comisarul pentru extindere al UE, Guenther Verheugen, care fusese programata pentru ieri. Se pare ca agenda discutiilor a fost acaparata in intregime de problemele iscate de refuzul cipriotilor greci de a se uni cu partea de nord a insulei (locuita de turci). Astfel, se creeaza o prblema care tine de valul de extindere care devine o realitate la 1 mai - iar Ciprul este parte a acestui proces.



Agenda Parlamentului European, mai precis a Comisiei de relatii externe a forului politic al Uniunii Europene, cuprindea "un schimb de vederi" cu Guenther Verheugen pe doua teme - Ciprul, dupa rezultatele referendumului, si rezolutia despre Romania. Guenther Verheugen a fost ieri la discutii cu europalamentarii din Comisia de politica externe, dar numai pe tema Cipru - Romaia a iesit din discutie, fara sa fie precizat un alt termen la care sa fi fost reprogramate discutiile.



In timp ce seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, vorbea despre o amanare a dezbaterii, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, spunea ca punctul de ieri din agenda va fi rezolvat prin intermediul unui text scris care va fi trimis de catre comisarul pentru extindere pe adresa membrilor comisiei.



In aceste conditii, nu este precis daca se poate vorbi despre trecerea in subsidiar a problemelor pe care le reprezinta negocierile de integrare a Romaniei sau daca ele sunt doar amanate din cauza unei probleme urgente, care este Ciprul.



Intalnirea lui Verheugen cu membrii comisiei de politica externa a Parlamentului European insemna o prezentare din partea Comisiei Europene, institutia care este reponsabila de negocierile de aderare, a situatiei Romaniei dupa rezolutia acestei comisii din martie. Este vorba, sa ne amintim, despre propunerea din partea Parlamentului European, a reorientarii negocierilor de aderare a Romaniei. Mai exact, de o aplecare a negociatorilor (din Comisia Europeana) asupra felului in care indeplineste Romania criteriile politice ale Uniunii. Si asta pentru ca europarlamentarii considerau ca este in pericol unul dintre cele mai importante standarde care definesc nivelul de democratie - statul de drept. Pana cand in Romania nu se instaureaza domnia legii, considera, la inceputul lunii martie Parlamentul European, aceasta tara nu poate deveni membra a UE in 2007. Acest standard democratic nu este doar o sintagma teoretica, ea a fost masurata, in raportul Parlamentului European, si s-au constat deficiente. Si mai precis: justitia este politizata, presa este agresata si intimidata de partidul aflat la putere, in timpul cercetarilor, Politia incalca drepturile omului si adoptiile internationale sunt in desfasurare, desi Guvernul roman se angajase sa le sisteze.



Tot prin rezolutia respectiva, membrii arlamentului European cereau Comisiei (din care face parte Guenther Verheugen) sa monitorizeze felul in care Romania face sau nu corecturile de rigoare si, apoi, sa prezinte, periodic, europarlamentarilor, situatia din Romania. Ieri, era programata prima astfel de informare. In plus, Verheugen anunta si cum anume Comisia Europeana urmeaza sa reorienteze neocirile spre criteriile politice (asta, in conditiile in care capitolele pe care le mai avea Romania de incheiat pana in martie, cand s-a adoptat raportul PE nu cuprindeau decat in cazul justitiei vreunul dintre domeniile amendate).



Pentru guvernanti, aceasta excludere de pe agnda de ieri ar putea fi considerat un moment de respiro, mai ales ca eventualele critici venite de la Bruxelles ar fi avut un efect si asupra campaniei electorale aflate in plina desfasurare.



Stadiul relatiilor dintre Romania si UE, mai ales ritmul negocierilor (daca vor fi incheiate sau nu in acest an, daca ne vom integra in 2007, la 1 ianuarie) se vor contura foarte precis in urmatoarele luni. Exista un calendar stabilit la Bruxelles, care stabileste un orar al deciziilor in privinta Romaniei. In acest calendar, luna iunie este capitala. Atunci, vor avea loc un Consiliu European (unde se intalnesc sefii de state si de guverne din UE) si un Consiliu de Asociere Romania-EU. Atunci vom sti mai clar daca guvernul a convins Bruxelles cu ultimele masuri (de la remanierea guvernamentala si retragerea din discutia Parlamentului a legilor de reformare a Justitiei, de la o campanie impotriva coruptiei medii si mici la revederea legilor anticoruptie). Este asteptata, de fapt, confirmarea sau nu a raportului Parlamentului European. Atunci se va vedea daca negocierile vor fi, prin decizie politica, reorientate sau nu si, in final, daca data integrarii va fi 1 ianuarie 2007.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO