Politică

PD elimina de pe liste parlamentarii anonimi

09.09.2004, 00:00 15

Parlamentarii PD aflati la al doilea sau al treilea mandat, care n-au devenit in acesti ani "personalitati ale partidului", nu se vor regasi pe listele propuse de democrati pentru alegerile generale, a anuntat liderul PD, Traian Basescu, in urma unei reuniuni largite a formatiunii pe care o conduce.
El a precizat ca pe listele parlamentare trimise la centru de organizatiile judetene ale PD se regasesc circa 10-12 propuneri cu probleme. Desi nu a dorit sa-i nominalizeze, printre cei vizati se numara, conform unor surse, actualii deputati Theodor Cladovan, Stefan Popescu-Bejat, Vasile Bran, Ion Cirstoiu, Mircea Man, Liviu Mera, Nicolae Nan, Vasile Nistor. Principiul celor de la PD ar fi, mentionat de liderul lor, innoirea clasei politice se vede pe liste.
Basescu a tinut insa sa sublinieze ca pe listele propuse de PD nu se gaseste nici o persoana asupra careia sa planeze semne de intrebare in privinta moralitatii, implicarii in acte de coruptie sau a colaborarii cu fosta Securitate "in sensul turnatoriei".
"Dar avem oameni care au la activ un mandat, doua sau trei si n-au devenit personalitati politice ale PD la nivel national. Asta inseamna ca vor trebui inlocuiti de pe liste cu oameni care sa credem ca vor deveni personalitati importante la nivel national al PD", a explicat Basescu.
El le-a recunoscut acestor politicieni meritul de a fi fost, in perioada 2002-2003, "stalpi ai rezistentei partidului" impotriva presiunilor PSD si a amintit ca, in cazul in care Alianta PNL-PD va ajunge la guvernare, experinta acestora "este utila partidului", avand in vedere ca acestia sunt "ireprosabili din punct de vedere al loialitatii".
"Dar acest lucru il recunoaste partidul in interior; electoratul vrea de multe ori politicieni noi si nu este problema electoratului rezistenta in transee a politicenilor", a completat Basescu.
El a admis ca cei 10-12 parlametari reprezinta aproape jumatate din grupul PD de la Camera Deputatilor, grup in care, potrivit unitatii de masura a competentei, lansata de liderul PD, pentru un om politic - anume "bocul" -, se regasec cam "zece sferturi de Boc si trei jumatati de Boc".
Basescu le-a recomandat liderilor de filiale reuniti, ieri, in sedinta Colegiului Director al partidului, sa reanalizeze unele dintre listele electorale, termenul limita pentru prezentarea acestora fiind 16 septembrie.
"Daca acest obiectiv de innoire totala a politicienilor oarecum erodati pentru electorat nu se va vedea in liste, voi face uz de autoritatea mea ca presedinte al partidului. Nimeni nu ma poate obliga sa semnez o lista", a avertizat Basescu, amintind ca, in cazul in care nu vor fi respectate aceste principii, Colegiul Director va fi cel care va lua decizia de modificare a listelor.
El a mai aratat ca, in cazul in care se va respecta principiul innoirii clasei politice, Alianta PNL-PD va castiga in alegerile generale 51 la suta din voturi si va obtine majoritatea, fara sa aiba nevoie de nici o alta alianta.
Cat priveste aplicarea acelorasi criterii pentru listele propuse de PNL, Basescu a precizat ca nu a discutat aceasta problema, pentru ca nu este problema sa.
De asemenea, pe listele parlamentare trimise de organizatiile judetene nu se vor regasi in mod sigur primarii si viceprimarii partidului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO