Politică

PD face balans intre socialisti si populari

12.05.2005, 20:18 28

Partidul Democrat nu risipeste ceata in privinta orientarilor sale de viitor. In vreme ce semnalele privind mutarea spre dreapta esichierului politic a partidului se inmultesc, liderii PD sustin ca formatiunea ramane una social-democrata si ca este de vazut ce se va intampla in viitor.

Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ieri la o intalnire cu delegatia Partidului Socialist European (PSE - a doua forta ca pondere in Parlamentul European) ca "nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte, pentru schimbarea doctrinei". Ca sa-si intareasca demonstratia, Boc a aminiti ca, saptamana trecuta, PD a solicitat sa fie inclus in grupul socialist din PE, in perspectiva integrarii in UE.

Cu o zi inainte insa, vicepresedintele Sorin Frunzaverde afirma ca a facut un demers pe langa Partidul Popular European (PPE- prima forta politica din PE) pentru o afiliere la acest grup. Mai mult, el

s-a aratat convins ca, la Conventia democratilor, din iunie, cand va fi ales un nou presedinte al PD, va castiga o motiune populara depusa de un lider care va muta partidul spre PPE.

O delegatie a PSE s-a intalnit ieri, la Bucuresti, cu reprezentantii PD (marti se intalnise cu PSD). PSE si-ar dori acest partid in randurile sale, alaturi de PSD, ambele formatiuni fiind membre ale Internationalei Socialiste. PD este nemultumit ca Internationala a sprijinit, in campania electorala, PSD. Ieri Boc a spus ca o decizie a PD va fi luata si in functie de relatiile viitoate cu Internationala si a transmis PSE sa nu se astepte sa-si stranga mainile cu PSD in grupul socialistilor europeni.

Secretarul general al PSE, Phillip Cordery, a afirmat ca Boc l-a asigurat ca orientarea PD este social-democrata si, daca "din nefericire" aceasta doctrina va fi schimbata, decizia respectiva va fi luata la timpul potrivit.

PD a eliminat, saptamana trecuta, din statutul sau prevederea potrivit careia un candidat la sefia partidului este obligat sa depuna doar o motiune social-democrata. Acest lucru deschide calea propunerii unor motiuni de alta dooctrina, lucru care ar putea muta PD spre dreapta. Frunzaverde s-a aratat convins ca acest lucru se va intampla. Boc, care a anuntat ca ar putea candida la sefia PD, nu a spus ce fel de motiune va depune. Un alt candidat, Adriean Videanu, a declarat luni-seara ca va depune o motiune "de centru", ceea ce inseamna ca nu va fi social-democrata. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO