Politică

PD-L insista: PSD sa plece din Guvern daca nu-i convine

12.05.2009, 00:00 11

PD-L isi schimba strategia fata de partenerii de coalitie de la PSD: liderii Theodor Stolojan si Vasile Blaga au cerut social-democratilor sa plece din Guvern daca nu le convin politicile decise la Palatul Victoria.

Schimbarea de ton a liderilor PD-L, care au preferat pana acum sa transeze in spatele usilor inchise disensiunile cu partenerii de guvernare, a venit dupa ce ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita (PSD), a criticat decizia privind introducerea impozitului forfetar.
"Cu totii am ajuns la concluzia ca trebuie ca in Guvern ministrii sa fie solidari, Guvernul trebuie sa fie solidar pentru toate deciziile pe care le ia, ministrii trebuie sa sustina toate deciziile guvernamentale, si daca unul dintre ministri considera ca o decizie ii depaseste anumite criterii pe care dansul si le-a asumat, are o solutie care trebuie sa se impuna si in Romania in cele din urma, si anume datoria de onoare de a-si da demisia din Guvern, atunci cand considera ca decizia Guvernului este inacceptabila pentru ministrul respectiv", a spus Stolojan la finalul sedintei conducerii PD-L. El a tinut sa mentioneze ca "solidaritatea Guvernului nu poate fi pusa la indoiala si nici nu poate fi negociata". Declaratia lui Stolojan a venit dupa ce, sambata, secretarul general al PD-L Vasile Blaga declarase ca premierul Emil Boc nu mai este dispus sa accepte comentarii negative pe marginea unor acte ale Guvernului si ca i-a atentionat deja pe ministrii PSD.
"Chiar ministrii la care premierul le-a dat ultimatum in ultima sedinta a coalitiei, ca nu ar fi bine, daca nu se simt bine in Guvern sa paraseasca Guvernul, sa mai aiba puncte de vedere contrare Guvernului. L-am vazut vineri pe unul dintre ei la Galati ca, din nou, a criticat masuri luate de Guvern, care, culmea, provin din programul electoral al PSD, vorbesc de impozitul forfetar", a spus Blaga, care a refuzat sa precizeze la cine se refera, dar a dat indicii potrivit carora cel vizat ar fi ministrul pentru IMM Constantin Nita. Nita a negat ca ar fi fost certat de Boc pentru aceste comentarii, iar ministrii PSD au incercat sa minimizeze efectul amenintarilor liderilor PD-L.
Vicepremierul Dan Nica a spus ieri ca afirmatiile ministrului PD-L Vasile Blaga privind PSD au reprezentat o incercare de a testa simtul umorului si a afirmat ca tensiunile in coalitie au existat numai in relatarile presei si ca au facut deliciul participantilor la sedinta de luni.
La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca ultimele declaratii ale ministrului Vasile Blaga la adresa social-democratilor sunt cauzate de "preocuparile" de la nivelul PD-L fata de tendinta constanta de scadere in sondaje a sefului statului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO