Politică

PD vede din nou alegeri anticipate in martie viitor

PD vede din nou alegeri anticipate in martie viitor
17.07.2006, 19:49 17

Doi importanti lideri ai PD, seful partidului Emil Boc (desen) si ministrul de interne Vasile Blaga, au reluat la finele saptamanii tema alegerilor anticipate, afirmand ca ele trebuie organizate in primavara viitoare, intrucat coalitia nu are majoritate pentru a-si sustine proiectele in Parlament.
"La Senat suntem la limita, avem 71 de voturi toata coalitia pentru a trece legile organice (unde cvorumul este de 69 de voturi - n.n.). Suntem in imposibilitatea de a ne promova proiectele guvernamentale pe care le avem", a declarat, la finele saptamanii, Emil Boc. Doar din anticipate va iesi o majoritate politica stabila, capabila sa conduca Romania, si nu una fluctuanta, asa cum este acum, sustine liderul PD. Numai ca el sustine ca anticipatele sunt necesare pentru a nu pune in pericol integrarea europeana, prin intarzierea adoptarii unor proiecte. Or, in primavara, este de presupus ca Romania va fi fost deja integrata.
La randul sau, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a afirmat ca alegerile anticipate se impun in primavara lui 2007 - motivul fiind acelasi, cel al lipsei unei majoritati reale la Senat. Potrivit lui Blaga, organizarea anticipatelor urmeaza a fi discutata pentru ca nu depinde numai de dorinta unei singure formatiuni politice. Blaga a refuzat sa spuna daca PD va merge inpreuna cu PNL pe liste comune in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate.
Organizarea anticipatelor a fost unul dintre motivele de ruptura dintre PNL si PD, respectiv dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu. In vara lui 2005, Tariceanu cedase dorintei lui Basescu si anuntase demisia Guvernului sau - demers de deschidere a procedurilor pentru anticipate, insa s-a razgandit pe ultima suta de metri. El si-a atras astfel antipatia presedintelui, iar de atunci lucrurile au mers din rau in mai rau in relatia dintre cei doi. Mare parte a PNL a aparat decizia premierului (si sef al liberalilor), in vreme ce democratii s-au incolonat in spatele sefului statului.
La finele saptamanii, in replica la declaratiile democratilor, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a spus ca discutiile despre alegerile anticipate ar trebui reluate dupa adoptarea votului uninominal.
"Cred ca mai important decat numarul parlamentarilor majoritatii este legitimitatea lor. Dupa aceea merita sa facem alegeri anticipate sau sa discutam despre ele si vom alege un Parlament mai legitim decat acum", a conchis Olteanu. Nu exista in prezent nici un proiect concret si nici o majoritate politica care sa doreasca votul uninominal.
La randul sau, vicepresedintele Partidului Conservator, Nicolae Popa, a sustinut ca nici un partid politic, cu exceptia Partidului Democrat, nu doreste organizarea unor alegeri anticipate pentru ca nu sunt pregatite sa obtina un scor favorabil. Vicepresedintele Partidului Conservator a adaugat ca, din punctul sau de vedere, alegerile anticipate nu ar putea fi declan-sate nici in cazul in care presedintele tarii ar dori acest lucru si ar discuta despre aceasta posibilitate cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, deoarece si atunci ar intampina opozitia parlamentarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO