Politică

PNL: Vrem alegeri anticipate într-un acord politic

PNL: Vrem alegeri anticipate într-un acord politic

Autor: Mona Hera

04.11.2015, 13:19 654

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic.

”Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate şi credem că dacă este bunăvoinţă prin acord politic putem să rezolvăm această criză şi situaţia în care ne aflăm,”, a spus Gorghiu, la finalul şedinţei PNL convocate după depunerea mandatului Guvernului.

"PNL a înţeles foarte clar un lucru-că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (...) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteparea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a delarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a subliniat că mandatul cu care PNL va merge la consultările de la Cotroceni este cel al alegerilor anticipate.

Întrebată dacă aleşii PNL îşi vor da demisia în bloc pentru a forţa organizarea alegerilor anticipate Alina Gorghiu a declarat că este prematur să vorbim despre ce va face PNL, adăugând însă că PNL va purta discuţii cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea în ce măsură este posibilă organizarea alegerilor anticipate.

"Este prematur să vorbim despre ce vom face. Vom face noi primul pas şi vom iniţia un dialog cu liderii partidelor politice parlamentare să vedem dacă se poate contura această opţiune pe care nu doar noi ne-o dorim, dar credem că este în acord cu solicitările societăţii româneşti.Vom vedea în cursul zilei de astăzi dacă şi în ce măsură poziţia celorlalţi lideri se va suprapune peste această propunere", a declarat Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL mai spus că demisia unui număr de parlamentari nu atrage dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.

"Altfel, să ştiţi că există o mulţime de scenarii, dar să ştiţi că demisia unui număr de parlamentari nu înseamnă alegeri anticipate. Nu aş vrea să intru în procedură. Este prematur să discut ce se va întâmpla dacă nu se va accepta această variantă. Vom vedea în cursul zilei de astăzi", a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai afirmat că speră ca măcar în al douăsprezecelea ceas liderii politici să fie responsabili şi să nu ignore solicitările celor care au protestat marţi seară, acceptând alegerile anticipate.

"Sper că în ceasul al douăsprezecelea vom avea lideri politici de partide parlamentare responsabili care vor înţelege cât de important este în acest moment să nu ignorăm sau să ne facem că nu înţelegem care sunt solicitările celor care au protestat. Nu avem voie nici eu, nici colegii mei, nici Vasile Blaga şi alţi lideri din Parlamentul sau Guvernul României să rămânem indiferenţi la opinia publică", a spus Gorghiu.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că alegerile anticipate se pot organiza potrivit Constituţie, explicând că exoistă două modalităţi, respingerea Guvernului de către Parlament în două rânduri sau, varianta care este de preferat, printr-un acord politic, care presupune demisia tuturor aleşilor.

Gorghiu a mai spus că PNL este cel care va face primul pas şi va iniţia discuţii cu liderii partidelor parlamentare.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a spus că decizia lui Victor Ponta este târzie, dar ”mai bine mai târziu decât niciodată”.”Este nevoie de acord politic pentru ca alegerile să aibă loc într-un timp cât mai scurt”, a afirmat Blaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO