Politică externă

Aliati si fosti inamici aniverseaza ziua Z

04.06.2004, 00:00 14

Pentru prima data 60 de ani, ceremoniile menite sa marcheze Debardarea aliatilor in Normandia vor reuni duminica inamicii de altadata, insa ineditul va consta in participarea la acest eveniment a cancelarului Germaniei Gerhard Schroeder.
In urma cu 60 de ani, ziua de 6 iunie 1944 a costat viata a mai mult de 6.000 de soldati ai Aliantei si, potrivit unor estimari, a 5.000 de oameni ai Wehrmacht-ului. Dupa doua luni si jumatate de lupte in Normandia, aliatii numarau in randurile lor nu mai putin de 40.000 de morti, germanii 22.000. Aproape 20.000 de civili normanzi au sucombat.
In urma cu zece ani comemorarea prin ceremonii comune a soldatilor Aliantei si a celor din Germania parea de neimaginat. Sa ne amintim furtuna diplomatica provocata de faptul ca in urma cu zece ani, fostul cancelar german Helmuth Kohl nu a fost invitat sa participe la ceremoniile din Normandia.
Lucrurile pare sa se fi schimbat iar participarea la manifestari a cancelarului Gerhard Schroeder este acceptata inclusiv de opinia publica germana. Au fost facute publice sondaje de opinie care arata ca aproape trei sferturi dintre germani sunt de acord cu participarea lui Schroeder la manifestarile de duminica din Normandia si doar 16% se opun.
Pe plaja din Normandia sunt asteptati 15 sefi de stat si de guvern, intre care presedintele Statelor Unite, George W. Bush, cel al Rusiei, Vladimir Putin, presedintele francez Jacques Chirac, premierul britanic, Tony Blair, capete incoronate: regina Elisabeta a Marii Britanii, regina Beatrix a Olandei, regele Harald al V -lea al Norvegiei. Invitatii vor participa la ceremonii si la o parada militara care se va desfasura la Arromanches, unde au debarcat militarii britanici, la 5 iunie 1944. Presedintele francez, Jacques Chirac, va acorda medalia de onoare a Legiunii franceze unui numar de zece veterani din fiecare stat care a luptat impotriva nazistilor.
Prezenta atator personalitati a determinat masuri stricte de securitate. Mai multe manifestatii, majoritatea impotriva razboiului din Irak, au fost deja anuntate pentru sambata, la Paris, in preziua ceremoniilor din Normandia. Astazi, inainte de participarea la ceremoniile organizate in Normandia, presedintele american George W. Bush se va intalni, in Italia, cu premierul Silvio Berlusconi si va avea o audienta la Papa Ioan Paul al II.  Ca si la Paris, la Roma, liderul de la Casa Alba va fi intampinat cu proteste de manifestanti anti-razboi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO