Politică externă

Americanii declanseaza ofensiva pentru cucerirea Bagdadului

03.04.2003, 00:00 36

A doua zi dupa ce Saddam Hussein lansa apelul la declansarea Jihadului, ieri dimineata, trupele americane au infruntat diviziile Garzilor Republicane irakiene din jurul Bagdadului, declansand batalia terestra pentru Capitala Irakului.

Saddam promite Raiul martirilor
Marti seara, televiziunea irakiana a difuzat un mesaj al presedintelui Saddam Hussein adresat natiunilor islamice in care cerea acestora sa se angajeze in Jihad - Razboiul sfant - impotriva "invaziei" aliatilor. Absenta sa de pe micile ecrane, mesajul fiind citit de catre ministrul informatiilor Muhammad Said al Sahhaf, a alimentat speculatiile privind starea sanatatii sale. Conform publicatiei Times, mesajul s-a adresat in primul rand cetatenilor Irakului - incurajand misiunile sinucigase si rezistenta fortelor de gherila - dar a intentionat sa-l prezinte pe presedintele irakian in ochii lumii islamice ca pe un erou al cauzei musulmane, in speranta cresterii presiunii internationale pentru sfarsitul razboiului. "Loviti-i, luptati cu ei, oriunde s-ar afla, asa cum luptati astazi. Agresiunea fortelor aliate este indreptata impotriva religiei a bogatiilor, a demnitati pamantului islamic. De aceea Jihadul este o datorie. Martirii vor fi rasplatiti in Rai. Este sansa voastra pentru nemurire", a transmis liderul de la Bagdad irakienilor, adresandu-li-se ca unor mujahedini - razboinici pentru cauza lui Allah.

Mai sunt 30 de km pana la Bagdad
Fortele americane s-au confruntat, ieri, cu membri Garzilor Republicane masate in jurul Capitalei, in "ultima ofensiva" dinaintea bataliei pentru Bagdad, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al Comandamentului central al SUA din Quatar. Diviziile irakiene Medina si Nabucodonosor luptau in sudul Capitalei irakiene iar divizia Adnan, aflata la nord de Bagdad, a fost lovita de raiduri aeriene. Militarii americani au inconjurat, ieri, orasul Karbala, dupa o batalie care a durat trei ore. Karbala, care a fost aparat de Garzile Republicane, a fost considerat ultimul obstacol major in calea inaintarii spre Bagdad. Sky News, citat de Mediafax, relata, ieri, ca fortele americane se afla la mai putin de 50 de kilometri de Bagdad, dupa victoria de la Karbala. In aceasta batalie, americanii au atacat cu elicoptere Apache  cu tancuri ale diviziei a treia de infanterie, iar in cursul noptii de marti spre miercuri trupele de infanterie americane s-au infruntat in oras cu irakienii. Tot ieri, si fortele britanice au inregistrat o victorie majora in centrul Irakului, reusind sa captureze un pod important peste Tigru si obtinand, astfel, controlul asupra principalei autostrazi dintre Kut si Bagdad. Britanicii au invins rezistenta diviziei Bagdad care apara podul.
CNN relata, ieri, ca razboiul din Irak se va concentra, acum asupra cuceririi Bagdadului. Conform Sky News, citat de Mediafax, generalul Tommy Franks, seful operatiunilor militare americane in Irak a primit de la presedintele George W. Bush, acordul pentru declansarea ofensivei asupra Capitalei.
 
Acord pentru administrarea Irakului
Ministrul britanic de externe Jack Strow a declarat, ieri, ca guvernul post-Saddam nu va include cetateni straini: "Incervam sa formam un guvern reprezentativ, o autoritate irakiana care sa se transforme intr-un guvern cat mai reprezentativ ai carui membri vor proveni din randurile poporului irakian." Straw a adaugat ca SUA si Marea Britanie sunt de acord ca administarea Irakului, dupa razboi, sa fie facuta de ONU.
Secretarul de stat Colin Powell s-a aflat, ieri, in Turcia, in prima vizita a unui oficial american cu rang inalt la Ankara, de la inceputul administratiei Bush.  Misiunea lui Powell a fost obtinerea unor unui ajutor substantial din partea Turciei pentru operatiunile militare din Irak. Refuzul Turciei de a permite trupelor aliate sa tranziteze teritoriul turc a dus la pierderea unui ajotor american de aproape 30 de miliarde de dolari. Astazi, Powell este asteptat la Bruxelles unde va discuta probleme legate de campania din Irak, cu minstrii de externe ai tarilor din Uniunea Europeana si  NATO.
oana.iurascu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO