Politică externă

Asia si Europa cauta o noua "constitutie" pentru criza globala

27.10.2008, 19:23 17

Liderii asiatici si cei europeni reuniti la Beijing in cadrul summit-ului UE-Asia au invocat necesitatea unei actiuni coordonate de lupta in privinta crizei financiare globale, fara a prezenta insa solutii concrete pentru situatia economica actuala.

Sefii de state au prezentat putine detalii in ceea ce priveste acordul la care s-a ajuns, restul urmand sa fie dat publicitatii pe 15 noiembrie la Washington, in cadrul summit-ului mondial pe tema crizei actuale, ce va fi gazduit de presedintele american George W. Bush.
Cea mai importanta decizie luata s-a referit la faptul ca Fondul Monetar International (FMI) si celelalte institutii de acest gen, precum Banca Mondiala, trebuie sa joace un rol mai mare in ajutorarea statelor care au probleme din cauza crizei financiare.
"Liderii au stabilit ca FMI sa joace un rol mai mare in asistarea tarilor afectate grav de criza, la cererea acestora", arata un comunicat comun al liderilor celor 43 de tari de la summit-ul de la Beijing. In contextul acestei decizii, un comunicat al FMI a aratat ieri ca institutia ar putea acorda un credit de 16,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a ameliora efectele crizei financiare, iar Ungaria a incheiat un acord cu institutia internationala pentru finantarea unui pachet extins de masuri pentru salvarea economiei.
In vreme ce Europa si Uniunea Europeana isi disputa leadership-ul in privinta construirii unei noi arhitecturi financiare globale pentru summit-ul de la Washington, tarile asiatice considera ca au si ele o miza in stabilizarea sistemului financiar global, sunt de parere expertii.
"Marea intrebare este cum poti restructura sistemul economic international intr-un mod in care sa faci tari precum India si China sa simta nu numai ca au o miza, dar ca au o reala influenta", a declarat Eswar Prasad, fost director al delegatiei chineze de la FMI.
Cu toate acestea, in cadrul summit-ului de la Beijing nu s-a raspuns la aceasta intrebare, iar modul de inlocuire al sistemului economic caruia i-au fost puse bazele in 1944 la Bretton Wood, unde s-a infiintat FMI-ul si Banca Mondiala, a ramas neclar.
Cu toate acestea, liderii europeni au caracterizat intalnirea ca fiind un succes prin faptul ca tarile asiatice vor contribui la modificarea structurii economice globale.
"Faptul ca liderii asiatici au fost de acord cu principiile stabilite la aceasta intalnire este o buna demonstratie a posibilitatii de a ajunge la un consens", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy, figura centrala in cadrul discutiilor de rezolvare a crizei financiare, a declarat ca intalnirea din capitala chineza a fost "de ajutor in special pentru faptul ca Asia si Europa vor colabora in aceasta privinta".
Inainte de intalnirea de rang inalt de la Beijing, cancelarul german Angela Merkel a lansat ideea elaborarii unei noi aconstitutiia a sistemului financiar global, accentuand ca reformele sectorului bancar trebuie sa se axeze pe transparenta, supraveghere mai stricta si cerinte mai solide privind capitalul institutiilor.
China, care nu a fost afectata major de criza financiara, si-a anuntat prezenta la summit-ul de la Washington. Insa oficialii de la Beijing au declarat ca mentinerea stabilitatii economiei chineze aflata in plina dezvoltare este cea mai mare contributie la rezolvarea crizei financiare.
"Inovatia financiara va putea duce la dezvoltarea economiei, dar supravegherea financiara este si mai importanta pentru securitatea sistemului financiar", a declarat premierul chinez Wen Jiabao.
Ambele continente au luat masuri impotriva actualei crize. Daca guvernele din zona euro au propus impreuna un plan de 1.700 de miliarde de euro, tarile din Asia de Sud-Est vor derula un program de 80 de miliarde de dolari, pana la mijlocul anului viitor, pentru a proteja sistemele financiare din regiune de criza globala.
Totodata, cele 13 economii ale organizatiei denumite aASEAN+3a (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est plus Japonia, China si Coreea de Sud) vor dezvolta pietele de obligatiuni din Asia prin promovarea unui sistem de reglementare pentru aceste instrumente financiare, cu scopul de a-si reduce dependenta de investitorii occidentali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO