Politică externă

Barroso ataca oficial un nou mandat in fruntea Comisiei

09.06.2009, 18:52 18

"Sunt foarte onorat ca presedintele Consiliului Uniunii m-a intrebat astazi daca ma poate sustine pentru un nou mandat. Am acceptat", a declarat Barroso ieri la Bruxelles intr-o conferinta de presa comuna cu premierul ceh Jan Fischer, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a UE.

Fischer a precizat ca urmeaza sa "inceapa consultari" pe aceasta tema cu celelalte tari din UE, care trebuie sa-si dea acordul. Barroso a facut acest anunt dupa mai multe discutii cu oficiali ai Cehiei si Suediei (care va prelua presedintia UE de la 1 iulie).
Barroso, in varsta de 53 de ani, este presedinte al CE din noiembrie 2004. Avocat de profesie, Barroso a fost premier al Portugaliei in perioada 2002-2004, membru al Partidului Social Democrat (de dreapta, in ciuda numelui).
 
Sansele lui Barroso
Sansele lui Barroso pentru a obtine un al doilea mandat de cinci ani in fruntea Executivului european au crescut dupa ce dreapta a castigat alegerile europarlamentare din acest an. Inainte de euroalegeri au existat o serie de discutii, socialistii amenintand ca Barroso nu va mai primi un nou mandat la Comisia Europeana daca grupul lor urma sa obtina o majoritate in Parlamentul European, pe motiv ca este conservator.
Cu toate acestea insa, la inceputul negocierilor intre grupurile parlamentare pentru posturile importante din Parlamentul European, liderul liberalilor, Graham Watson, a declarat ca ii va ajuta pe conservatori sa obtina renumirea lui Barroso in fruntea Comisiei in schimbul postului de presedinte al Parlamentului European. Mai mult, Barroso beneficiaza si de sprijinul a trei premieri de stanga - portughezul Jose Socrates, britanicul Gordon Brown si spaniolul Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Jose Manuel Barroso este singurul candidat pana in acest moment la sefia CE. El va trebui sa obtina acordul liderilor celor 27 de state membre ale UE in cadrul Consiliului European de saptamana viitoare. Mandatul actualei Comisii expira in toamna acestui an.
 
Procedura de selectie a presedintelui Comisiei
Liderii celor 27 de state membre ale UE aleg presedintele Comisiei Europene prin majoritate calificata. Parlamentul European trebuie sa valideze propunerea liderilor UE. Abia apoi presedintele desemnat al Comisiei isi formeaza echipa, alegandu-i pe ceilalti 26 de membri din fiecare stat membru in parte, cu care se va prezenta din nou in fata Parlamentului European.
Primul mandat al lui Barroso a intrat in ultimul an sub zodia crizei financiare, ceea ce i-a adus acuzatii ca a cedat in fata presiunilor statelor membre de a relaxa regulile bugetare. Sustinatorii sai spun insa ca Barroso a reusit sa previna crearea unui "nationalism economic" si ca a aliniat statele membre in fata acelorasi reguli.
De asemenea, mandatul sau a fost umbrit in 2005 cand Franta si Olanda au votat impotriva proiectului de Constitutie UE, transformat apoi in Tratatul de la Lisabona, respins anul trecut prin referendum de Irlanda.
Presedintele Comisiei Europene are dreptul de a-i cere oricarui comisar sa demisioneze si sa-i redistribuie atributiile. Ca sef al Executivului european, presedintele CE organizeaza sedintele Comisiei si decide agenda de lucru a intalnirilor. Este reprezentantul Comisiei in discutiile cu celelalte institutii europene, dar si trimisul UE in cadrul intalnirilor la nivel inalt, cum ar fi cu Rusia, SUA sau China.
 
Conservatorul polonez Jerzy Buzek, favorit la presedintia PE
Politicianul polonez Jerzy Buzek si-a marit sansele de a deveni presedinte al Parlamentului European (PE) dupa victoria formatiunii din care face parte, Platforma Civica, la alegerile europarlamentare de saptamana trecuta, relateaza presa poloneza. "Ni-l imaginam pe Buzek ca presedinte al PE", a declarat un politician german de dreapta. "Ne simtim mai apropiati de el decat de italianul Mario Mauro (principalul adversar al lui Buzek la sefia PE), plus ca provine din noua Europa", afirma politicianul german. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a discutat deja cu Joseph Daul, actualul si posibil viitor presedinte al grupului popularilor europeni, iar acesta s-a oferit sa joace rolul de mediator intre Varsovia si Roma in vederea gasirii unui compromis cu privire la presedintia Parlamentului European.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO