Politică externă

Cipriotii greci i-au lasat in afara UE pe vecinii lor turci

26.04.2004, 00:00 21



Dublul referendum care a avut loc la sarsitul saptamanii pentru reunificare insulei Cipru s-a incheiat fara surprize. Nedezmintind sondajele, cipriotii greci din sud au respins planul ONU de reunificare cu mai mult de 75% dintre optiuni. In nord, cipriotii turci l-au aprobat cu 65% din sufragii. Respingerea planului de catre una dintre parti inseamna practic ca doar Ciprul grec se va integra in Uniunea Europeana la 1 mai, alaturi de alte noua state.



Planul de reunificare pus la punct de secretarul general al ONU, Kofi Annan in 2002 avea ambitia de a pune capat unei divizari de 30 de ani a insulei. El stabilea ca republica unificata va functiona pe modelul unei federatii, constituita din doua state (Ciprul grec si Ciprul turc) cu puteri politice egale. Documentul de 9.000 de pagini prevedea ca zona turca va cedea grecilor 7% din teritoriu pentru a pune stavila dorintei cipriotilor greci de a se intoarce in partea de nord a insulei, de unde fugisera dupa invazia turca din 1974. 200.000 de ciprioti greci s-au refugiat atunci in partea greaca, iar planeul prevedea ca Ciprul sub administratie turca le poate interzice reintoarcerea. Grecii din sud au apreciat ca planul ii defavorizeaza si l-au respins, in ciuda eforturilor intense din partea ONU, UE si SUA ca el sa fie acceptat. Refuzul lor va lasa insula divizata si risca sa afecteze dosarul de candidatura a Turciei la Uniunea Europeana.



Majoritatea cancelariilor occidentale au deplans refuzul grecilor ciprioti de a accepta planul ONU. Trimisul special al lui Kofi Annan, Alvare de Soto a spus ca s-a ratat o sansa istorica de reunificare si a spus in numele secretarului general al Natiunilor Unite ca cipriotii greci nu au inteles avantajele reunificarii.



Kofi Annan, a spus de Soto, regreta ca cipriotii turci nu pot sa se bucure de avantajele de a fi membri ai Uniunii Europene de la 1 mai, insa spera ca vor fi gasite modalitati pentru solutionarea situatiei critice in care se afla populatia. Nu se stie deocamdata, daca Natiunile Unite vor retrage castile albastre care de 30 de ani au asigurat o zona tampon intre nord si sud.



Comisia Europeana s-a aratat dezamagita si a precizat ca este dispusa sa-i recompenseze pe cipriotii turci care au votat in favoarea reintregirii insulei. Forul european i-a felicitat pe cipriotii turci care au votat in favoarea planului ONU. Purtatorul de cuvant al Guvernului elen, Theodoris Roussopoulos, a precizat ca Grecia va sprijini eforturile in vederea reglementarii definitive a problemei diviziunii insulei Cipru. La Ankara, ministrul turc al Afacerilor Externe, Abdullah Gul, si-a manifestat "uimirea" fata de esecul referendumului, precizand ca Turcia a dorit solutionarea conflictului. La Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a precizat ca Statele Unite ii saluta pe cei care au votat in favoarea planului ONU, in special pe cipriotii turci, si regreta opozitia cipriotilor eleni fata de reunificarea insulei.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO