Politică externă

Comisia Europeana da unda verde programului de stimulare economica

25.11.2008, 18:31 15

Comisia Europeana s-a intrunit luni pentru a pune la punct un proiect coordonat de stimulare economica, menit sa combata recesiunea instalata in economiile europene, iar astazi va lansa un program de stabilizare pentru a revitaliza economia comunitara, program care consta in zece initiative care includ reduceri de taxe si impozite, o finantare rapida a infrastructurii comunitare si stimularea masiva a tehnologiilor verzi in sectorul constructiilor si auto.

Guvernele statelor membre ale UE vor primi de asemenea unda verde in moderarea masurilor bugetare restrictive in cursul urmatorilor doi ani, pe fondul unor "circumstante extraordinare", potrivit euobserver.com.
Redactarea pachetului ar putea fi supusa unor modificari de ultima ora inainte ca acesta sa fie prezentat de catre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
In ceea ce priveste costul lansarii si derularii acestui pachet, Barroso a declarat in cursul saptamanii trecute ca va depasi ca valoare un procent din PIB-ul comunitar, atingand un nivel de aproximativ 130 mld. euro.
In cadrul unui discurs tinut luni la Paris, presedintele Comisiei a adaugat ca planul ar putea "sa mobilizeze toate instrumentele disponibile - pe plan fiscal, structural si reglementator - atat la nivel european, cat si la nivel national". "Niciun stat membru nu poate evita criza implementand doar masuri nationale. Economiile noastre sunt mult prea independente", a afirmat Barroso, pledand pentru coordonare si cooperare intre guvernele tarilor UE.
In plus fata de reducerile ulterioare ale ratelor dobanzilor, Comisia este determinata sa relanseze rapid cererea si sa stabilizeze economia printr-un "pachet bugetar coordonat de stimulare, care ar trebui sa fie oportun, cu tinta precisa si temporar".
In realitate, pachetul trateaza o serie de chestiuni, spre exemplu, majorarea cheltuielilor publice in favoarea gospodariilor cu venituri reduse, taxe diminuate pentru angajatii cu salarii mici pentru ca acestia sa devina o forta de munca mult mai atractiva sau micsorarea TVA-ului in cazul serviciilor ce utilizeaza munca intensiva.
Totusi, este putin probabila o coordonare in ceea ce priveste cota TVA-ului, care nu se poate situa la un nivel mai mic de 15 procente, conform reglementarilor UE, intrucat Germania si Franta se opun acestei masuri, potrivit cancelarului german Angela Merkel. "O reducere generala a TVA-ului este replica aleasa de unele tari, insa nu este raspunsul corect pentru Franta si Germania", a afirmat luni Merkel, in urma unei intruniri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Mai mult, Bruxellesul intentioneaza sa utilizeze mai eficient Fondul de Ajustare la Globalizare si Fondul Social European, doua instrumente financiare destinate reconversiei profesionale si reangajarii somerilor. Un alt set de masuri este centrat asupra intreprinderilor, in vederea inlesnirii accesului la finantare si diminuarea problemelor administrative.
Banca Europeana de Investitii este pregatita sa acorde intreprinderilor mici si mijlocii credite in valoare de aproximativ 30 mld. euro in urmatorii patru ani, o masura pe care Bruxellesul o considera motivanta pentru incurajarea investitiilor suplimentare din surse private.
Pentru a modera presiunea de pe umerii bugetelor nationale, Bruxellesul ar putea initia investitii in infrastructura pentru a accelera utilizarea fondurilor de coeziune.
"Ne gandim la modalitati de a accelera acordarea de fonduri dispo-nibile in favoarea statelor membre", a declarat duminica, intr-un interviu acordat ziarului Financial Times, Danuta Hubner, comisarul european pentru politica regionala.
O asemenea masura ar putea modera socul suportat de sectorul constructiilor, care inregistreaza un declin pronuntat in majoritatea statelor membre ale UE, dar ar putea relansa de asemenea cresterea economica generala, a argumentat Comisia.
Avand in vedere dezbaterile dintre guvernele UE, controversa cea mai puternica o comporta propunerile din domeniul fiscal.
In afara invitatiei lansate de Comisia Europeana de diminuare a TVA-ului pentru serviciile ce utilizeaza munca intensiva, Bruxellesul ar putea propune si o reducere a TVA-ului in cazul produselor si serviciilor ecologice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO