Politică externă

Comisia Europeana merge fara emotii in Parlament

18.11.2004, 00:00 11

In aceasta dimineata, Parlamentul European va vota, dupa toate probabilitatile, componenta noii Comisii Europene, condusa de Jose Manuel Durao Barroso, marcand, astfel, incheierea crizei care a durat trei saptamani in interiorul forului european.
Cei trei membri care au fost audiati in ceea ce s-ar putea numi remanierea Comisiei vor fi acceptati, la vot, de majoritatea europarlamentarilor. Audierea celor trei noi comisari a multumit in mare masura de data aceasta parlamentarii, asa ca este exclusa repetarea ituatiei de acum trei saptamani, cand Durao Barroso a fost nevoit sa-si retraga comisarii inaintea votului in plen.
"Comisia se afla in siguranta", a spus un inalt oficial european, citat de EUObserver. Desi au fost torpilati cu intrebari, nici unul dintre comisari nu se afla in situatia lui Rocca Buttiglione, cel care a fost respins de catre cei mai mlti dintre audiatori, pentru viziunile sale onservatoare in privinta drepturilor minoritatilor homosexuale si a statutului femeii in epoca modena.
Si socilistii, ca si liberalii au laudat inlocuirea lui Buttiglione cu Franco Frattini, cel pe care premierul Berlusconi l-a sacrificat din pozitia de sef al diplomatiei italiene pentru a stinge iferendul cu Parlamentul European. Se pare insa, parcurgand lista de intrebari carora a trebuit sa le faca fata Frattini, ca socialistii mai ales au reticente serioase in privinta actualului guvern de la Roma. Asta pentru ca o multime de intrebari au avut ca punct de intres starea justitiei in Italia si mai ales respectul pe care i-l acorda sau nu Berlusconi - prins chiar in aceste zile in chingile unui proces in care este acuzat ca a mituit cu ani in urma cativa judecatori pentru a pune piedici dezvoltarii unor afaceri de catre un rival al sau. Dreapta din Parlamentul European, reprezentata de Partidul Popular, l-a laudat pe Frattini pentru performantele stralucite, cum s-au exprimat cei de centru-dreapta din Parlamentul de la Strasbourg.
Nu de aceleasi laude a avut parte si Lazlo Kovacs, fostul lider al socialistilor de la Budapesta, cu trecut de lider comunist care a facut din el o persona non grata, sau, cum au spus mai multi parlamentari de la Strasbourg, "o ofensa adusa forului legislativ european". A fost considerat incompetent pentru portofoliul energiei, dar se pare ca, desi nu a convins, pentru ca este "slab pe destule fronturi", cum s-au exprimat unii oficiali, va fi votat in postul de comisar pentru impozite.
In locul lui Kovacs, la energie va merge un leton, Andris Pielbags, care a fost primit bine, europarlamentarii considerandu-l bine pregatit, in comparatie cu Kovacs.
In aceste conditii, dupa votul de astazi, Comisia isi va putea intra in atributii de luni, impreuna cu Jose Manuel Durao Barroso, viitorul presedinte al executivului de la Bruxelles.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO