Politică externă

Comisia Europeana propune "cartea albastra" pentru imigrantii calificati

24.10.2007, 19:01 28

Comisia Europeana a prezentat ieri un proiect care prevede acordarea "cartii albastre" (Blue Card) imigrantilor, plan inspirat din proiectul "cartii verzi" (Green Card) acordata de Statele Unite ale Americii.
Cartea albastra va permite sederea pe teritoriu UE a imigrantilor calificati si a familiilor acestora. Un scop important al acestui proiect este atragerea in Uniunea Europeana a "mintilor sclipitoare" din domenii precum IT sau inginerie, care acum prefera sa emigreze in Statele Unite, Canada sau Australia.
Franco Frattini, comisarul pentru justitie si afaceri interne, a declarat recent ca Uniunea Europeana are nevoie de 20 de milioane de imigranti in urmatorii 20 de ani si a rugat statele blocului comunitar sa-si modifice legislatia privind imigratia. Statele UE se confrunta cu dificultati in a gasi persoane calificate in domenii precum inginerie, IT, educatie sau sistemul medical. Pe de alta parte, rata somajului este foarte ridicat in unele tari europene, ca Belgia sau Polonia.
Planul Executivului European este controversat si va intampina opozitia mai multor tari europene. Criticii se tem de faptul ca incercarea Uniunii Europene de a alege ce-i mai bun si de a lasa restul in urma va duce la un aflux mare de imigranti din tarile sarace, in vreme ce somajul intern va creste spectaculos.
Pana acum, Marea Britnaie, Danemarca si Irlanda sunt asteptate sa nu respecte acest plan. Oficialii britanici au declarat ca studiaza proiectul, dar nu sunt foarte interesati sa il si adopte.
Politicienii din Olanda si Germania sunt ostili, iar Guvernul austriac a condamnat planul, denumindu-l o "centralizare indepartata". O carte albastra ar permite posesorilor acesteia si familiilor lor sa locuiasca, munceasca si sa calatoreasca pe teritoriul european. Pentru a fi eligibil pentru un astfel de card, imigrantii trebuie sa aiba o diploma recunoscuta, sa aiba cel putin trei ani de experienta profesionala si o oferta pentru un loc de munca care nu a putut fi ocupat de un cetatean al Uniunii Europene. De asemenea, contractul de munca trebuie sa fie incheiat pe o perioada de cel putin un an si sa-i garanteze persoanei respective un salariu de trei ori mai mare decat salariul minim al tarii respective, plus asigurare medicala.
"Pentru a mentine si a imbunatati cresterea economica in Uniunea Europeana, este esential ca Europa sa devina un magnet pentru cei calificati. Pentru a reusi acest lucru, Uniunea Europeana trebuie sa prezinte un front unit, mai degraba decat sa sublinieze diferitele politici in domeniul imigratiei al fiecarui stat membru", se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene.
Cartea albastra este valabila pentru doi ani de zile si va putea fi reinnoita. Posesorul o va pierde daca ramane fara slujba sau va fi somer pentru mai mult de trei luni de zile.
Planul Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre pentru a putea fi demarat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO