Politică externă

Consens pentru pace la ONU, nu insa si in Orientul Mijlociu

07.08.2006, 19:25 16

A trecut aproape o luna de la debutul conflictului din Orientul Mijlociu, insa in ciuda negocierilor pe care reprezentantii ONU le duc pentru adoptarea unei rezolutii de pace, Libanul si Israelul au anuntat ca nu vor inceta luptele.
Pe masa Consiliului de Securitate al ONU a ajuns sambata un proiect de rezolutie, care a fost negociat intens intre francezi si americani, iar primele reactii occidentale au fost favorabile unei adoptari rapide a textului.
Textul prevede "incetarea completa a ostilitatilor, prin oprirea atacurilor Hezbollah si operatiunilor militare ofensive ale Israelului" si nu "incetarea imediata a ostilitatilor" asa cum prevedea documentul initial propus de partea franceza.
"Oamenii sunt multumiti de proiect", a spus reprezentantul SUA la ONU, John Bolton.
Libanul a respins insa proiectul de rezolutie al ONU, motivand ca documentul ignora planul in sapte puncte adoptat de guvernul libanez, care prevede incetarea focului, retragerea Israelului si revenirea tuturor refugiatilor. Nici Israelul nu a salutat cu toata convigerea proiectul, oficialitatile declarand ca acesta trebuie mai intai sa fie adoptat. Presedintele american George W. Bush s-a declarat "fericit" de proiectul negociat, iar premierul britanic Tony Blair a afirmat ca "nu exista niciun motiv pentru ca rezolutia sa nu fie adoptata".
Statele Unite au refuzat formularea expertilor francezi de incetare imediata a ostilitatilor pe motiv ca Israelul are dreptul sa se apere impotriva unor atacuri ale Hezbollah. Analistii atrag atentia ca o astfel de formulare va fi folosita de Israel drept pretext pentru a continua atacurile si ca nu exista conditii in actualul proiect care sa garanteze incetarea violentelor.
Proiectul face apel la respectarea rezolutiei ONU 1559, care presupune dezarmarea Hezbollah si a altor militii si "respectarea Liniei Albastre", granita informala intre Israel si Liban. De asemenea, documentul prevede impunerea unui embargo asupra transporturilor de armament catre Liban si gasirea unor solutii intre cele doua state in ceea ce priveste teritoriile in disputa, inclusiv zona fermelor de la Sheeba.
Pe de alta parte insa, proiectul de rezolutie nu ofera nicio rezolvare pentru problema detinutilor israelieni si palestineini. In text nu se face referire la retragerea trupelor israeliene de pe teritoriul libanez, iar acest lucru a dus la respingerea proiectului de catre Liban. Premierul Fouad Siniora a calificat proiectul de rezolutie drept "neadecvat".
La randul sau, presedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, a spus ca documentul ignora planul in sapte puncte adoptat de guvernul libanez, care prevede incetarea focului, retragerea Israelului si revenirea tuturor refugiatilor.
"Libanul respinge orice rezolutie care nu include cele sapte puncte", a intarit Berri.
Mohammed Fneish, unul dintre cei doi ministri ai Hezbollah in guvernul libanez, a declarat ca gruparea siita va opri atacurile doar atunci cand "niciun soldat israelian nu se va mai afla pe teritoriul libanez".
Astfel, in fata unui refuz al Libanului de a adopta textul, efortul comunitatii internationale ar putea fi in zadar.
De partea cealalta, nici Israelul nu a salutat cu toata convigerea proiectul oficialitatile declarand ca acesta trebuie mai intai sa fie adoptat.
Mai mult, ministrul de justitie Haim Ramon a declarat ca Israelul va continua sa atace tinte Hezbollah, iar soldatii vor ramane pe teritoriul libanez pana la sosirea fortelor multinationale la granita cu Libanul.
Rezolutia de fata nu prevede insa deplasarea unei forte multinationale in zona. Acest lucru ar putea fi hotarat doar printr-o a doua rezolutie ce va fi adoptata la o saptamana sau doua dupa adoptarea primei rezolutii. A doua rezolutie va stabili atat conditiile unui acord de incetare a focului permanent, si cat si cele pentru deplasarea fortei multinationale.
Peste 1000 de oameni au murit in Liban in urma atacurilor declansate de Israel impotriva militiilor Hezbollah in 12 iulie, in timp ce 78 de evrei si-au pierdut viata in urma ripostei gruparii siite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO