Politică externă

Cu ce vrea Barroso sa cucereasca un al doilea mandat

18.06.2009, 17:55 7

Jose Manuel Barroso le-a trimis ieri liderilor europeni o scrisoare in care si-a prezentat prioritatile pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene (CE). Pe primul loc in agenda planurilor sale sta lupta impotriva crizei financiare si a protectionismului.

Acuzat de unii lideri europeni ca in primul sau mandat la CE a raspuns greu la criza financiara, Barroso doreste, spune el, rezolvarea situatiei economice dificile a Europei fara a incalca insa regulile pietei financiare comune. El le-a transmis liderilor europeni ca "va continua sa lupte pentru o mai buna reglementare si supraveghere a pietelor financiare globale". De asemenea, Barroso a promis ca va lupta cu orice pret impotriva protectionismului.
Politicianul portughez a mentionat ca doreste o "Europa politica creata pe baza unui parteneriat puternic intre statele membre si institutiile europene".
Actualul presedinte al CE a pus accent pe teme sustinute de Franta, precum protejarea intereselor europenilor.
"Avem nevoie de o Europa a responsabilitatii si actiunii, in care cetatenii sa isi exercite drepturile intr-un mediu al justitiei, libertatii si securitatii", le-a scris Barroso liderilor celor 27 de state ale UE reuniti incepand de ieri la Bruxelles.
De asemenea, presedintele Comisiei Europene a declarat ca doreste dezvoltarea infrastructurii si a sectorului agricol si sustinerea industriei europene. El a mentionat de asemenea Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare numai daca irlandezii il vor aproba in urma unui referendum, in toamna, dupa ce l-au respins anul trecut. Documentul ar urma sa reformeze institutiile europene.
Barroso a amintit in scrisoarea sa si de lupta impotriva incalzirii globale si de implementarea unor tehnologii "verzi". Subiectul este important pentru viitoarea Comisie Europeana, avand in vedere ca in decembrie 2009 se va semna un nou document privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, "urmas" al Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012. Mandatul viitoarei Comisii va incepe in noiembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO