Politică externă

Disensiuni in cadrul NATO privind extinderea Aliantei inaintea reuniunii de la Bucuresti

31.03.2008, 19:42 11

Cu doua zile inainte de summit-ul NATO de la Bucuresti, dezbaterea pe marginea rezultatului evenimentului creste in intensitate. Presedintele roman Traian Basescu isi va prezenta astazi asteptarile de la summit, pe cand cel american George W. Bush s-a pronuntat deja, declarand ca evenimentul de la Bucuresti va fi unul istoric.
In cadrul unui interviu acordat televiziunii publice saptamana trecuta, liderul de la Casa Alba a declarat ca summit-ul NATO de la Bucuresti va fi unul istoric si ca nu exista un loc mai potrivit pentru organizarea acestuia decat capitala Romaniei.
Referitor la Romania, presedintele Bush a apreciat rolul acesteia in lupta impotriva terorismului si a transmis condoleante familiilor soldatilor romani care si-au pierdut viata pe teatrele de operatiuni. George Bush a adaugat ca relatiile romano-americane nu se limiteaza la angajamentul din Irak si Afganistan, ci include si relatii educationale si economice, in America existand un puternic interes in ce priveste investitiile pentru Romania. Dincolo de aprecierile presedintelui american, in sanul Aliantei se intrevede o ruptura in ceea ce priveste extinderea NATO, subiect central al reuniunii de la Bucuresti care incepe miercuri.
Bush anuntase ca Georgiei si Ucrainei trebuie sa le fie oferite perspective clare de aderare, insa Germania a anuntat ca Ucraina si Georgia nu sunt pregatite pentru a se alatura Aliantei. Purtatorul de cuvant al Guvernului german Thomas Steg a declarat ca Berlinul va fi de acord cu aderarea celor doua state numai atunci cand isi vor rezolva problemele interne (miscari separatiste si conflicte regionale).
Cele doua foste republici sovietice spera sa fie invitate saptamana viitoare sa se alature Planului de Actiune pentru Aderare (MAP). MAP este considerat drept ultima etapa inaintea aderarii. Cancelarul Germaniei Angela Merkel a respins posibilitatea integrarii celor doua tari, in special din cauza lipsei de sustinere a cetatenilor georgieni si ucraineni fata de aceasta initiativa.
Potrivit unor diplomati NATO, Germania, Belgia, Spania, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Norvegia si Olanda se opun integrarii Georgiei si Ucrainei. De asemenea, Grecia a avertizat ca disputa privind denumirea oficiala a Macedoniei nu va fi rezolvata inaintea summit-ului. Asta anticipeaza probleme in procesul de adererare a Macedoniei la NATO, tara care ar fi urmat sa fie invitata sa adere la summit-ul de la Bucuresti. Numele Macedoniei corespunde cu cel al unei regiuni a Greciei, locul de nastere al lui Alexandru Macedon, fapt ce a facut Atena sa ameninte cu blocarea aderarii vecinei sale, daca aceasta nu va renunta la numele ales.
Macedonia a aderat in 1993 la Natiunile Unite sub denumirea de "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei". Grecia nu recunoaste denumirea de Macedonia, motivand ca aceasta face parte din patrimoniul sau istoric national.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat cu privire la un "esec" al aderarii Macedoniei la NATO.
"Acest summit nu are dreptul sa fie un esec si nu trebuie sa aduca, in loc de mai multa stabilitate, mai putina stabilitate. Plec de la principiul ca toate statele membre ale NATO vor merge la Bucuresti cu motivul necesar", a declarat ministrul.
Alaturi de Macedonia, in cadrul summit-ului de la Bucuresti sunt asteptate sa mai fie invitate sa adere la NATO Croatia si Albania.
Rusia ameninta, pe de alta parte, cu privire la extinderea NATO, cu care nu este deloc de acord. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca summit-ul de la Bucuresti poate deteriora relatiile dintre Rusia si Ucraina. Moscova este ostila unei noi extinderi a NATO spre ceea ce considera drept zona sa de influenta. Lavrov s-a referit in special la aderarea Ucrainei si Georgiei, amintind ca majoritatea populatiei celor doua tari se pronunta impotriva aderarii tarii la Alianta.
"Sunt convins ca actuala administratie a SUA a decis cu tarie sa faca tot posibilul pentru ca drumul Ucrainei si Georgiei in NATO sa fie ireversibil", a declarat Lavrov. "Daca Ucraina si Georgia sfarsesc prin a adera la NATO, acest lucru va avea consecinte serioase, nu numai in relatiile noastre cu Statele Unite, dar si in cele pe care le avem cu NATO in calitate de organizatie", a avertizat ministrul rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO