Politică externă

Doi prieteni ai lui Chirac, condamnati pentru spalare de bani

18.02.2004, 00:00 13



Tribunalul de corectie din Paris l-a condamnat luni pe Francois Leotard, fost ministru al apararii si fost presedinte al Partidului Republican (PR) la sase luni de inchisoare cu suspendare intr-o afacere de spalare de bani si finantare ilegala a uni partid politic. Purtatorul de cuvant al Uniunii Miscarii Populare (UMP, partidul presedintelui Jacques Chirac la putere), Renaud Donnedieu de Verbes, a fost gasit vinovat si condamnat in aceeasi afacere, la plata unei amenzi de 15.000 de euro. Donnedieu de Verbes a fost sef de cabinet al lui Leotard. Ulterior, a fost ministru pentru afaceri europene. Cei doi oameni politici sunt apropiati ai presedintelui Chirac, iar condamnarea lor vine la doar doua saptamami dupa ce presedintele UMP, fostul premier Alain Juppe a fost condamnat pentru coruptie politica, intr-o afacere separata. Potrivit presei franceze de ieri noua situatie ar putea afecta grav situatia UMP la apropiatele alegeri regionale si europene.



Potrivit acuzarii, Donnedieu de Vabres si Leotard au transmis ilegal in 1996 circa cinci milioane de franci fraccezi (762.000 de euro), din fondurile Guvernului, catre o societate italiana, Fondo Sociale di Cooperazione Europea (FSCE). Printr-o oreratiune fictiva, FSCE returnat sumele Partidului Republican condus de Leotard (pe atunci ministru in guvernul Eduard Balladur). Tribunalul a apreciat ca afacerea are toate datele unei operatiuni de spalare de bani, excrocherie si finantare ilegala a unui partid politic. Partidul Republican al lui Leotard a facut inaintea alegerilor prezidentiale din 2000 o coalitie cu mai multe partide de centru - dreapta care l-au sustinut pe Chirac la presedintie. Coalitia s-a numit initial Uniunea pentru Majoritate Prezidentiala, pentru ca dupa alegeri sa devina, prin fuziune, Uniunea Miscarii Populare.



Alaturi de cei doi demnitari, tribunalul parizian i-a mai condamnat pe fostul presedinte al FSCE, Guy Gennesseaux (fost adjunct al lui Chirac intre 1983 - 1989, cand actualul presedinte era primar al Parisului). Gennesseaux a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Omul de afaceri Ahmed Chaker, considerar de justitie capul afacerii a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare si la plata a 100.000 euro amenda pentru "excrocherie."
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO