Politică externă

Dosarul armelor face prima victima in Cabinetul Blair

01.09.2003, 00:00 14

Dosarul armelor irakiene a facut prima victima in guvernul de la Londra: directorul de comunicare al premierului Tony Blair, Alastair Campbell a fost constrans sa-si inainteze demisia dupa ce a fost audiat, la sfarsitul saptamanii, de comisia condusa de lordul  Hutton, in legatura cu moartea expertului David Kelly - cel care a dezvaluit BBC ca dosarul armelor irakiene a fost "umflat". Campbell a fost cel care a deconspirat presei numele expertului - singura sursa a BBC pentru un reportaj care relata ca Guvernul britanic a facut presiuni asupra serviciilor secrete pentru a include, in dosarul privind armele irakiene publicat in toamna trecuta, un pasaj care sustinea ca regimul lui Saddam Hussein poate activa o bomba nucleara in 45 de minute. Premierul britanic Tony Blair, audiat si el joia trecuta, si-a asumat responsabilitatea pentru identificarea fostului expert drept sursa a BBC, dar a negat vehement ca dosarul irakian ar fi fost "umflat", dupa cum sustine postul de radio britanic. Dupa dezvaluirea sursei BBC, Guvernul, in frunte cu Campbell, a inceput o campanie de denigrare a lui Kelly, iar acesta s-a sinucis la 17 iulie. Liderul opozitiei conservatore, Duncan Smith l-a invinuit, saptamana trecuta, pe Tony Blair ca a permis denigrarea lui Kelly: "Premierul stia si era multumit de tratamentul care i-a fost aplicat lui David Kelly si de tentativele sistematice de distrugere a reputatiei acestuia", a spus el. La randul sau, presedintele BBC aflat in razboi deschis cu Campbell si cu Guvernul l-a acuzat din nou pe fostul director de comunicare ca a atacat "integritatea si impartialitatea BBC". "Am considerat declaratiile sale drept un atac la adresa integritatii si impartialitatii BBC", a afirmat Gavyn Daviei in fata comisiei coordonate de lordul Hutton. In schimb, premierul britanic a laudat prestatia fostului sau director de comunicare: "Imaginea lui Alastair Campbell, asa cum a fost ea prezentata de o parte a presei, a fost intotdeauna o caricatura. Alastair Campbell pe care il stiu eu este foarte competent, curajos, loial cauzelor in care crede dar si tarii. Fiind o personalitate puternica, are dusmani, dar cei care il cunosc foarte bine, il plac foarte mult. Campbell a fost, este si va ramane un prieten". La randul sau, Campbell i-a intors premierului laudele: "A fost un privilegiu sa lucrez, atat in opozitie, cat si la guvernare, alaturi de un om pe care cred ca istoria il va considera un mare premier reformator."
Campbell va fi inlocuit din functie de David Hill, fost director pentru comunicare al Partidului laburist. El era director pentru comunicare al partidului si in 1997 cand partidul a venit la putere dupa 18 ani de opozitie. Hill a fost si principalul colaborator pentru relatia cu presa a fostului numar doi din ierarhia Partidului laburist, Roy Hattersley. Plecarea lui Campbell ar putea fi urmata de alte demisii rasunatoare in cabinetul lui Blair. Deja ministrul apararii si-a asumat vina pentru dosarul irakian, iar demisia sa este asteptata in urmatoarele zile. Dosarul irakian si scandalul Kelly a coborat cabinetul Blair la cea mai scazuta cota de popularitate de la venirea la Guvernare. 66% dintre britanici cred ca Guvernul i-a mintit si aproape jumatate cer demisia ministrului apararii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO