Politică externă

G20 nu mai vrea alte planuri de stimulare economica

30.03.2009, 19:18 34

Evitarea protectionismului, sanctionarea paradisurilor fiscale, dezghetarea discutiilor privind comertul mondial si blocarea unor proiecte pentru alte planuri de stimulare economica impotriva crizei se afla printre concluziile summit-ului de joi de la Londra al celor 20 de state industrializate si a principalelor economii emergente ale lumii, conform unui document publicat de Financial Times.

Potrivit documentului in 24 de puncte, in posesia caruia a intrat cotidianul britanic, liderii G20 nu vor adopta decizii privind noi pachete de stimulare economica - respinse in mai multe randuri de liderii europeni. Schita cu viitoarele concluzii ale summit-ului de joi sustine ca actualele masuri anticriza vor ajuta la cresterea productivitatii globale cu 2% si crearea a 20 de milioane de noi locuri de munca.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au respins la sfarsitul saptamanii trecute posibilul plan al lui Gordon Brown (publicat de presa germana) de cheltuire a 2.000 de miliarde de dolari pentru a combate recesiunea. Cei doi au argumentat ca nu mai trebuie cheltuiti bani pentru a lupta impotriva crizei financiare.
Acest zid ridicat de Franta si Germania va fi o piedica pentru presedintele Barack Obama, care va debuta la Londra pe scena internationala. El va propune Europei sa pompeze mai multi bani in economiile nationale pentru a scapa de criza financiara. Cu toate acestea, ministrul britanic de externe David Miliband a infirmat ca SUA si Marea Britanie ar cere la summit noi planuri de stimulare economica.
Angela Merkel a declarat intr-un interviu pentru The New York Times, ca de-abia asteapta sa colaboreze cu Obama, dar ca nu va accepta sa cheltuiasca mai mult in fata crizei. Argumentul cancelarului a fost ca trebuie mentinuta disciplina financiara.
Intr-un interviu pentru FT, Barack Obama s-a declarat optimist ca, in cadrul summit-ului G20, se va stabili un cadru pentru recuperare, mentionand ca liderii mondiali stiu ca trebuie "sa transmita un mesaj puternic de unitate" pentru economia globala.
Obama a minimalizat discutiile referitoare la o ruptura intre Statele Unite si principalele economii din Europa, in special Germania si Franta.
"In toate tarile exista o tensiune de inteles intre masurile necesare pentru relansarea economiei si faptul ca multe din acestea sunt costisitoare, iar contribuabilii sunt foarte sceptici in privinta cheltuirii banilor acestora, in special cand considera ca aceste sume nu sunt alocate in folosul lor, ci a altora despre care cred ca ar fi alimentat criza", a explicat presedintele american.
Potrivit unei surse oficiale, documentul publicat de FT nu este in forma finala si are toate sansele sa sufere anumite modificari in cadrul intalnirii G20, inclusiv in privinta pachetelor de stimulare economica sau a reformei asupra Fondului Monetar International (FMI). China si Brazilia ar putea fi cele care vor aduce schimbari declaratiei finale.
Necesitatea reformarii rolului FMI a fost amintita la majoritatea summit-urilor anterioare unde s-a vorbit despre majorarea finantarii institutiei, chiar si prin imprumuturi de pe piete, daca e necesar. Asta ar implica marirea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST), propunere deja inaintata de China.
Comunicatul final reia in mare parte teme de la summit-utile G20 anterioare (in special de la cel din noiembrie 2008 de la Washington) si atinge cateva subiecte noi, comenteaza FT.
Oficialii G20 isi vor mai propune sa reia creditarea prin finantari de la agentiile de investitii si prin credite externe.
In ceea ce priveste monedele, G20 se angajeaza sa se abtina de la "o devalorizare competitiva". Astfel, nu trebuie sa existe o depreciere rapida a monedelor.
Fondurile suverane vor fi, de asemenea, sub supravegherea unui Forum de Stabilitate Fiscala mai puternic, ce se va extinde pentru a include toate statele membre G20 si a fost redenumit Consiliu de Stabilitate Financiara.
Documentul nu prevede si sanctiunile pentru paradisurile fiscale, un punct important pe agenda intalnirii de la Londra, acestea urmand sa fie anuntate dupa summit.
Liderii celor 20 de state se angajeaza sa evite protectionismul si reitereaza angajamentul de la summit-ul G20 din Washington de anul trecut de a nu ridica bariere in comertul mondial.
Un punct nou trecut in document este cel referitor la bonusuri, care "trebuie acordate in functie de performanta si trebuie sa sustina cresterea".
In ultimele saptamani s-a nascut o adevarata controversa in legatura cu bonusurile, dupa ce directorii de la AIG, compania de asigurari salvata de statul american, a acordat sporuri in valoare de 165 de milioane de dolari executivilor sai.
G20 este format din tarile membre a G7, grup al celor mai dezvoltate tari (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie), 12 tari emergente (Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia) si UE. El reprezinta 85% din PIB-ul mondial si 80 de procente din comertul international.
 
Proiectul concluziilor summit-ului de la Londra
  • Evitarea protectionismului
  • Nu se vor cere noi pachete de stimulare economica
  • Cresterea finantarii Fondului Monetar International si a rolului Drepturilor Speciale de Tragere
  • Evitarea unei "devalorizari competitive"
  • Supravegherea fondurilor suverane de catre un Consiliu de Stabilitate Financiara, care sa includa toate statele G20
  • Sanctionarea paradisurilor fiscale
  • Bonusurile vor fi acordate in functie de performanta
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO