Politică externă

Gazprom incearca sa cumpere rezervele energetice ale Libiei

11.07.2008, 18:07 12

Giganticul grup rus Gazprom intentioneaza sa cumpere din Libia intregi resurse de petrol si gaze destinate exportului, in incercarea de a domina piata energetica a lumii si implicit pe cea europeana.
Alexei Miller, CEO al Gazprom, i-a propus acest lucru miercuri liderului libian, colonelul Muammar Kadhafi in cadrul unei intalniri la Tripoli. Cantitatea de petrol exportata de Libia era in 2006 de 1,53 de milioane de barili pe zi.
"Libia a evaluat pozitiv propunerea Gazprom de a cumpara tot volumul de gaz, petrol si gazul natural lichefiat destinat exportului la pretul pietei", se arata intr-un comunicat dupa intalnirea dintre cei doi.
Potrivit aceluiasi comunicat, cele doua parti s-au inteles sa inceapa discutiile legate de cumpararea de catre Gazprom a "volumelor disponibile de hidrocarburi libiene", fara a da insa mai multe detalii. Intelegerea a mai vizat modernizarea impreuna a rafinariilor de petrol existente si construirea de noi uzine.
Oferta face parte din strategia Gazprom de a-si asigura o varietate de destinatii de export, in mod special in Uniunea Europeana. Rusia este cel mai mare furnizor de energie al UE, asigurandu-i un sfert din necesarul de gaz.
Cumpararea rezervelor energetice libiene intensifica temerile Uniunii Europene ca Rusia doreste sa-si mareasca dominanta pe piata energetica europeana, in conditiile in care acest lucru este prevazut deoarece productiile din Marea Britanie si Olanda au inceput sa scada.
Uniunea Europeana, sustinuta de SUA, incearca din rasputeri sa-si micsoreze dependenta de resursele rusesti, conducta de gaze Nabucco fiind una dintre aceste incercari. Conducta este proiectata pentru a aduce gaze din Asia Centrala din tari precum Azerbaidjan, ocolind Rusia.
"Gazprom incearca sa inabuseasca competitia. Asta fac monopolistii", a declarat luna trecuta intr-un discurs Matthew Bryza, asistent adjunct de secretar de stat pentru afaceri in Europa si Asia.
Gazprom a numit Libia partenerul sau prioritar din Africa de Nord si a spus ca a deschis o filiera numita Gazprom Libia in Tripoli, comenteaza Bloomberg. Acum cateva luni, giganticul grup si-a deschis primul sediu din Africa in Algeria, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze catre Uniunea Europeana alaturi de Rusia si Norvegia.
Rusia a discutat si cu Nigeria despre implicarea sa in conducta de gaze dintre aceasta si Algeria si despre anumite proiecte legate de exportul de gaze naturale lichefiate. Cu toate acestea, astfel de acorduri sunt in stadiul embrionar, comenteaza Financial Times in editia electronica.
Libia este membra a OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol) si produce 1,7 milioane de barili de petrol pe zi. Cu toate acestea, in ultimii ani a atras mult interes din cauza potentialului sau de exportator de gaze catre UE. A organizat prima licitatie de exploatare a resurselor de gaze naturale anul trecut, Gazpromul fiind unul dintre fericitii cumparatori. British Petrolium si ExxonMobil s-au numarat si ei printre cei care au obtinut contracte.
Gazprom a mai spus ca a primit o oferta din partea Libiei de o ajuta sa construiasca o noua capacitate de transport a gazului din Libia catre Europa.
"Partenerii traditionali ai Libiei nu trebuie sa se teama. Gazprom s-a oferit sa cumpere gazul si petrolul pe care Libia ii are disponibili sau care nu au un cumparator. Nu s-a oferit sa cumpere toata productia Libiei", a dat asigurari Shokri Ghanem, director al Corporatiei nationale de petrol a Libiei.
Libia, cel de-a treilea mare producator de petrol a Africii, doreste sa-si gaseasca noi parteneri in domeniul energiei dupa aproape doua decenii de sanctiuni internationale intre 1986 si 2004. Tara a produs anul trecut 15,6 miliarde de metri cubi de gaz, 9,2 miliarde mergand in Italia si a avut o productie de petrol de 1,85 milioane de barili pe zi.
"Nimeni nu trebuie sa se ingrijoreze, nici americanii si nici italienii care au contracte cu noi. Gazprom este un alt client care incearca sa obtina orice rezerva pe care o avem in plus. Daca pretul e corect, le vom vinde", a declarat Ghanem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO