Politică externă

Generalii turci promit kurzilor o riposta "de neimaginat"

29.10.2007, 19:18 9

Generalii turci au promis o riposta "pe care nici nu si-o pot imagina" rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, pentru atacurile lor impotriva militarilor turci, intr-un mesaj al sefului Statului Major, publicat ieri, cu o zi inainte de ziua nationala a Turciei.
"Cei care ne fac sa suferim vor suferi intr-o masura pe care nici nu si-o pot imagina si suntem foarte hotarati in aceasta privinta. Sa nu se indoiasca nimeni ca fortele armate turce vor continua sa lupte pana cand teroristii, al caror scop este sa distruga unitatea tarii, vor fi neutralizati", a declarat generalul Yasar Buyukanit cu o zi inainte de celebrarea a 84 de ani de la crearea Republicii turce, la 29 octombrie 1923.
Conflictul dintre PKK si Turcia, inceput de kurzi in 1984 pentru a revendica independenta sud-estului Anatoliei, cu populatie majoritar kurda, s-a soldat cu peste 37.000 de morti.
Tot ieri, ministrul turc de externe, Ali Babacan, a declarat ca Turcia are toate optiunile pe masa, in ceea ce priveste conflictul cu rebelii kurzi din nordul Irakului.
"Dispunem de diferite instrumente. Putem utiliza calea diplomatica sau putem recurge la forta militara. Toate aceste optiuni sunt pe masa ", a declarat Babacan la incheierea unei intrevederi cu omologul sau iranian, Manouchehr Mottaki, la Teheran.
Probabilitatea unei interventii a armatei turce impotriva rebelilor din PKK parea sa fi crescut sensibil la finele saptamanii la o zi dupa esecul negocierilor cu o delegatie irakiana sosita la Ankara.
Aceste negocieri esuate fac parte dintr-o serie intreaga de discutii intre cele doua parti, care nu reusesc sa ajunga la un acord pentru a rezolva conflictul existent.
In urma esecului inregistrat la aceste discutii, oficialii turci au declarat ca nu exista planuri de continuare a negocierilor dintre Turcia si Irak pentru rezolvarea acestei probleme.
Turcia a considerat propunerile irakienilor insuficiente si ca necesita prea mult timp pentru a fi puse in aplicare. Ele vizau impiedicarea rebelilor de a se mai infiltra in Turcia, unde comit atentate. Cu toate acestea, premierul turc, Recep Erdogan, a dat de inteles ca o eventuala incursiune militara in Irak este improbabila inainte de vizita acestuia in Statele Unite ale Americii programata pentru 5 noiembrie.
"Nu stiu ce se poate intampla pana la vizita mea in Statele Unite. In acest moment, suntem intr-o stare de alerta permanenta", a avertizat Erdogan.
Statele Unite au cerut in nenumarate randuri Turciei sa nu atace nordul Irakului, sugerand sa se apeleze la discutii pentru o rezolvare pasnica a conflictului.
La sfarsitul saptamanii trecute au avut loc manifestatii impotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan, la granita cu Irak, in orasul Sirnak, unul din cele mai afectate de actiunile PKK. Aproximativ 2.000 de persoane au participat, in mare majoritate etnici kurzi.
"Blestemat sa fie PKK ! Toti turcii se nasc soldati !", a scandat multimea printre care se numarau scolari, functionari locali, militari in civil si paznici de sate, o militie suplimentara a armatei turce.
Conform presei britanice, numerosi combatanti europeni s-au alaturat gherilelor PKK in Muntii Qandil pentru a lupta impotriva trupelor turce. Printre acestia se numara britanici, rusi, germani, greci, iranieni si arabi. Muntii Qandil, situati la frontiera dintre Irak si Turcia, au devenit adapost pentru rebelii kurzi, care se antreneaza si studiaza in aceasta zona.
In timpul conflictelor directe din ultimele saptamani dintre armata turca si cea kurda, PKK a reusit sa retina opt prizonieri turci, pe care a anuntat ca ii va elibera. Murat Karayilan, unul dintre principalii lideri ai PKK, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca spera ca aceasta problema va fi rezolvata, anuntand eliberarea neintarziata a prizonierilor.
In ultimele zile, pretul petrolului a crescut la o valoare record, de 92 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor existente intre Irak si Turcia, dar si din cauza scaderii rezervelor de titei odata cu venirea sezonului rece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO