Politică externă

Ghidul alegerilor din Statele Unite

Ghidul alegerilor din Statele Unite

AFP/Mediafax Foto

Autor: Iuliana Enache

06.11.2012, 00:03 270

DESCHIDEREA BIROURILOR DE VOT

Ţara se întinde pe patru fusuri orare de la est la vest, fără a mai număr Alaska şi Hawaii.

Primele birouri de vot se vor deschide la ora locală 06.00 (13.00 ora României) în unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire). Pe coasta de vest, California începe să voteze la ora 15.00 GMT (17.00 ora României).

ÎNCHIDEREA BIROURILOR DE VOT

La ora locală 18.00 (01.00 ora României) se vor închide primele birouri de vot în unele state din est. Cea mai mare parte a statului Florida îşi închide urnele la ora locală 19.00 (02.00 ora României), iar majoritatea statelor din est închid secţiile de votare la ora locală 20.00 (03.00 ora României) sau 21.00 (04.00 ora Românie). Pe coasta de vest, birourile de vot se închid la ora 04.00 GMT (06.00 ora României).

SONDAJELE EFECTUATE LA IEŞIREA DE LA URNE

Începând cu ora 22.00 GMT (24.00 ora României), posturile de televiziune încep să difuzeze extrase din sondajele efectuate la ieşirea de la urne cu privire la priorităţile alegătorilor şi componenţa electoratului.

STATELE-CHEIE

Unsprezece state, reprezentând în total 146 de mari electori, sunt indecise, potrivit mediei sondajelor calculate de RealClearPolitics.com.

Un candidat trebuie să strângă 270 de mari electori pentru a fi ales preşedinte. Barack Obama a câştigat toate aceste 11 state în 2008, dar de atunci a pierdut din electorat. Campania sa consideră că doar opt state sunt indecise.

CONGRES

Toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat vor fi reînnoite marţi. Potrivit institutelor de sondaje, republicanii ar trebui să păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În Senat, democraţii îşi apără majoritatea de 53 de mandate, dar controlul va depinde de câteva curse strânse în state ca Massaschusetts (nord-est), Virginia (est), Indiana (nord) şi Missouri (centru).

BULETIN SAU APARAT

Fiecare stat şi fiecare comitat îşi defineşte propriile metode de vot. Unii folosesc buletine, altele aparate electronice. Nu există nicio armonizare la nivelul ţării şi nici chiar în interiorul aceluiaşi stat, deoarece de organizarea votului sunt responsabile comitatele.

REGULILE PENTRU RENUMÂRARE

Şi în acest caz fiecare stat dispune de propriile legi pentru a declanşa renumărarea. La alegerile din 2000 la care au participat Al Gore şi George W. Bush, unele comitate din Florida au decis să renumere voturile, altele nu.

VOTUL ANTICIPAT

Peste 30% dintre americani au votat înaintea zilei de astăzi prin corespondenţă sau în persoană în birourile vot deschise adeseori timp de mai multe săptămâni. Aceste voturi vor fi numărate marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO