Politică externă

Grecia este hotarata sa blocheze extinderea NATO catre Balcani

07.03.2008, 18:46 23

Invitatia adresata celor trei state balcanice ar urma sa fie transmisa la summit-ul de la Bucuresti din 2-4 aprilie. Georgia si Ucraina vor ramane insa pe dinafara.
Extinderea in Balcani a NATO este apreciata drept vitala pentru stabilitatea Balcanilor care a avut de suferit dupa declararea independentei Kosovo. Toate cele trei state balcanice sunt sustinute de Washington si de secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, care sustine ca ele au promovat importante reforme militare si politice.
Soarta Macedoniei ramane totusi incerta din cauza Greciei care a anuntat ca intentioneaza sa blocheze candidatura statului invecinat in baza unui conflict in legatura cu denumirea acestuia. Grecia cere Macedoniei sa-si schimbe numele, care corespunde cu denumirea unei regiuni grecesti din nordul tarii, locul de nastere al lui Alexandru Macedon. Grecia se teme ca Macedonia ar putea sa emita pretentii fata de aceasta provincie.
Blocarea aderarii Macedoniei ar pune in pericol si admiterea Albaniei intrucat NATO intentioneaza sa se extinda cu un bloc de state si nu cu unul singur. Oficialii europeni spera ca blocajul sa fie rezolvat pana la summit-ul de la Bucuresti altminteri cea ma mare intalnire de acest fel a Aliantei Nord-Atlantice s-ar solda cu un semiesec.
Discutia ministrilor de externe a abordat si aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO, dar acestora diplomatii le-au acordat slabe sanse de a fi invitate la summitul de a Bucuresti. "Nu imi ascund scepticismul", a declarat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier. Chiar si Statele Unite ale Americii, care in mod traditional sustin aspiratiile celor doua tari de aderare la NATO, au fost reticente cu privire la sansele lor in negocierile de la Bruxelles.
Desi Rusia nu poate bloca etapele de aderare la NATO, aliatii sunt constienti de faptul ca o consolidare a relatiilor cu Ucraina si Georgia risca sa afecteze si mai mult relatiile cu Moscova.
Summit-ul de la Bucuresti din 2-4 aprilie va fi cel mai mare eveniment organizat pana acum de Alianta Nord-Atlantica. Vor fi prezenti cei mai importanti lideri ai lumii, printre acestia numarandu-se si Vladimir Putin si George W. Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO