Politică externă

Guvernele din Est cad pe capete. Cabinetul ceh a fost demis

25.03.2009, 18:58 29

Guvernul Cehiei - tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene - a cazut marti seara, dupa ce deputatii au adoptat o motiune de cenzura impotriva Cabinetului de centru-dreapta, minoritar, condus de Mirek Topolanek.
Guvernul ceh este al patrulea din Europa care cade din cauza crizei financiare, dupa cele din Islanda, Letonia si Ungaria.
Cauzele demiterii guvernului ceh - format din Platforma Civica (a lui Topolanek), crestin-democrati si verzi - sunt inca neclare. Pe langa acuzatiile opozitiei de proasta gestionare a crizei financiare, votul a fost organizat dupa ce Topolanek ar fi facut presiuni asupra unui reporter TV pentru a nu publica un raport in care un parlamentar era acuzat de frauda.
Potrivit think-tank-ului american Stratfor, "proasta gestionare a crizei a dus la caderea guvernului Topolanek".
Votul a aruncat tara intr-o ade-varata criza, si presedintia UE in ceata. In contextul actualei crize financiare, presedintele UE trebuie sa joace un rol foarte important.
"Cum un guvern, care nu are sprijin la el in tara, sa poata conduce UE?", a intrebat Jiri Pehe, analist politic ceh.
Cabinetul de centru-dreapta, care a supravietuit in trecut unui numar de patru voturi de neincredere de la formarea sa, in ianuarie 2007, va fi obligat sa demisioneze. Constitutia Cehiei nu prevede, insa, niciun termen in acest sens.
Premierul Mirek Topolanek a declarat imediat dupa votul din Camera Inferioara a Parlamentului ca este pregatit sa demisioneze, desi opozitia social-democrata a declarat ca guvernul poate sta pana cand Cehia va preda presedintia UE Suediei la 1 iulie. In discursul sau, premierul a sugerat ca ar putea demisiona a doua zi (ieri, n.n), dupa mai multe discutii cu oficialii de la Bruxelles.
Topolanek sustine ca votul deputatilor nu are vreun impact asupra UE.
"In acest moment, aceasta situatie nu are legatura cu rolul presedintelui Consiliului European", a declarat Topolanek. Opozitia social-democrata, condusa de Jiri Paroubek, a acuzat guvernul pentru proasta gestionare a crizei economice si a criticat reformele acestuia (impo-zitul unic, taxe pentru vizitele la doctor si reducerea cheltuielilor bugetare).
Potrivit lui Paroubeck, un guvern format din nonpartizani ar putea fi format in vara pentru a organiza alegeri anticipate in toamna sau in primavara lui 2010. Alegerile la termen sunt programate pentru mijlocul anului 2010.
Topolanek si Jiri Paroubek se vor intalni in zilele ce urmeaza cu prese-dintele Vaclav Klaus - care, potrivit Constitutiei, este cel care nominalizeaza un nou premier - pentru a gasi o solutie.
Uniunea Europeana a incercat sa evite cat mai elegant aceasta situatie stanjenitoare, printr-un comunicat, relateaza Financial Times.
"Cehia este singura care isi poate rezolva problemele interne. Comisia e increzatoare ca situatia va fi administrata intr-un mod care sa garanteze buna functionare a presedintiei UE", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Guvernul ceh urmeaza soarta celor din Islanda, Letonia si Ungaria. Cehia a fost, totusi, afectata mult mai putin de criza decat celelalte state din Europa Centrala si de Est.
Coroana ceheasca s-a descurcat cel mai bine in ultimele luni in comparatie cu monedele din regiune.
Chiar daca economia este prevazuta sa se contracteze cu 2% in acest an, Cehia are un sistem bancar solid si un nivel mic al datoriilor.
Coroana ceheasca s-a devalorizat cu 0,7 procente in raport cu euro dupa votul deputatilor. Un euro era cotat ieri la 27.300 de coroane, fiind oprita astfel aprecierea de 5,8% din ultima luna.
Nu este pentru prima data cand o tara aflata la presedintia UE cunoaste o schimbare a datelor politice in timpul mandatului.
In primul semestru din 1996, in Italia, coalitia de centru-stanga condusa de Romano Prodi a succedat Guvernului de centru-dreapta al lui Lamberto Dini, dupa castigarea alegerilor legislative.
La inceputul primului semestru din 1993, Danemarca si-a demarat mandatul la conducerea Uniunii Europene prin caderea Guvernului lui Poul Schlueter si instalarea la putere a social-democratului Poul Nyrup Rasmussen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO