Politică externă

Imigrantii francezi, primiti de Sharon

29.07.2004, 00:00 14

Un grup de 200 de evrei francezi care a ajuns ieri n Israel a fost ntampinat de oficiali de rang nalt ai statului evreu pe aeroportul international din Tel Aviv, revenirea lor n tara avand loc ntr-un moment tensionat n relatiile diplomatice dintre Franta si Israel.
Evreii imigranti francezi au fost ntampinati pe aeroport de primul ministru, Ariel Sharon. La ceremonia pregatita pe aeroportul international Ben Gurion a participat si liderul laburistilor israelieni, Shimon Peres.
Evreilor francezi li s-a rezervat o ceremonie asemanatoare si la plecarea din Franta, fiind pregatita nsa de aceasta data de comunitatea evreiasca de la Paris.
Imigratia evreiasca din Franta este destul de scazuta. Potrivit unor statistici, numarul evreilor francezi ce se stabilesc n Israel nu este mai mare de 2.000 anual. Franta nu a dat publicitatii estimari oficiale privind numarul evreilor care traiesc n aceasta tara. Israelul nsa estimeaza ca ar fi vorba de 600.000 de persoane, ceea ce plaseaza comunitatea evreilor francezi pe locul al doilea ca marime dupa cea din Statele Unite.
Ponderea evreilor care revin n Israel pare sa fi nregistrat un regres n ultima vreme. Datele date publicitatii de Agentia Evreiasca din Tel Aviv arata ca anul trecut 24.000 de imigranti s-au mutat n Israel, majoritatea acestora provenind de pe teritoriul statelor fostei Uniuni Sovietice. Anul acesta, nivelul imigratiei a scazut, nregistrndu-se doar 9.000 de nou sositi pe teritoriul israelian, n primele sase luni.
Ceremonia primirii n Israel a 200 de evrei francezi are o conotatie diferita ntrucat are loc ntr-un moment tensionat n relatiile diplomatice dintre autoritatile israeliene si cele franceze. Tensiunile au fost alimentate de o declaratie a premierului israelian, Ariel Sharon, facuta n urma cu zece zile, cand cerea evreilor din Franta sa revina "imediat" n Israel din cauza antisemitismului din aceasta tara. Declaratia a provocat iritarea autoritatilor franceze. Presedintele Jacques Chirac a transmis premierului Ariel Sharon - care urma sa vina ntr-o vizita oficiala la Paris - ca nu este binevenit pana nu-si clarifica declaratiile. La randul sau, ministrul de externe francez, Michael Barnier, a calificat drept "inacceptabile" declaratiile premierului israelian. Pozitia lui Sharon nu a fost bine primita nici de asociatiile evreiesti din Franta, care au spus ca astfel de afirmatii nu fac decat "sa toarne gaz pe foc".  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO